Zuinig met energie wordt weer de norm

Energieakkoord steunt op besparing van gebruik

Energiebesparing wordt de belangrijkste pijler van een breed gedragen energieakkoord dat gisteren in het gebouw van de Sociaal Economische Raad in Den Haag is bereikt. Binnen tien jaar moet er in Nederland drie keer zoveel energie worden bespaard als in 2013. In vrijwel alle sectoren van de samenleving zullen besparende maatregelen worden genomen.

"Grote en kleine bedrijven én gewone burgers zullen vanaf nu kunnen meewerken aan majeure maatregelen die de samenleving ingrijpend gaan veranderen", aldus Tjerk Wagenaar, directeur van de stichting Natuur en Milieu, onderhandelaar namens de milieubeweging.

Wagenaar is 'tevreden' met het resultaat van een half jaar onderhandelen. "Het was geven en nemen. Je moet realistisch zijn. Voor ons was het belangrijkste: gaat dit akkoord tastbaar resultaat opleveren. We denken dat dit het geval is."

Terugkijkend vindt hij dat ook het bedrijfsleven constructief heeft meegewerkt. Werkgeversorganisatie VNO/NCW was volgens hem vooral in de aanvangsfase zeer kritisch en beducht voor lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. Wagenaar: "Uiteindelijk heeft bij het bedrijfsleven het idee postgevat dat duurzaamheid een groene uitweg uit de crisis kan zijn. Steeds meer bedrijven beseffen dat duurzaamheid een win-win-situatie kan opleveren."

Joris Thijssen, onderhandelaar namens Greenpeace, is blij met het ambitieuze energiebesparingsprogramma uit het akkoord. "Dit is geen Greenpeace-akkoord, maar dit is het best haalbare. Er gaan vervuilende kolencentrales dicht. Maar er gaan helaas de komende tijd ook drie nieuwe kolencentrales open. Het is goed dat er ook stevig zal worden in gezet op nieuwe technologieën."

De milieuorganisatie kreeg voor elkaar dat er een maximum wordt gesteld op biomassa die in centrales mag worden bijgestookt. Greenpeace vindt dat er te veel 'goed hout' op die manier wordt verbrand.

De partijen die het energieakkoord gaan ondertekenen, hebben afgesproken dat er een speciale Ser-commissie met een onafhankelijke voorzitter tijdens de looptijd zal gaan controleren of de afspraken worden nageleefd en of de doelen worden gehaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan die commissie ingrijpen en aanvullende maatregelen voorstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden