Zuinig huishouden

In het artikel `Zuinige apparaten lokken verspilling uit` concludeert scheidend hoogleraar Huishoudtechnologie Paul Terpstra dat het milieu geen baat heeft bij het gebruik van zuinige apparaten.

Terpstra heeft gelijk als hij zegt dat het energieverbruik van elektrische apparaten de afgelopen jaren sterk is verminderd. Zo is het energieverbruik van koelkasten sinds 1990 met meer dan 75procent gedaald. Bij wasmachines is het energieverbruik met 44procent en het waterverbruik met 62procent afgenomen. Ook stelt hij vast dat het energieverbruik van Nederlandse huishoudens de afgelopen jaren is gestegen. Dit is echter niet te wijten aan de grotere spilzucht van consumenten, maar wordt veroorzaakt doordat Nederlandse huishoudens steeds meer apparaten in bezit hebben en gebruiken. Zo hadden Nederlandse huishoudens in 2005 gemiddeld 49 apparaten.

Dat neemt niet weg dat Terpstra een punt heeft dat ook consumenten zuiniger met energie om kunnen gaan. De producenten en importeurs van huishoudelijke apparaten dragen hieraan bij door voorlichting te geven, bijvoorbeeld door consumenten besparingstips te geven, zoals ook Terpstra in het artikel zijn noemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden