Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

Ijsbergen bij de Sheldongletsjes op Antarctica. Beeld Reuters
Ijsbergen bij de Sheldongletsjes op Antarctica.Beeld Reuters

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.

De metingen laten een stijging zien van 2,4 graden tussen 1958 en 2010. Onderzoeker Andrew Monaghan zegt op de website van de BBC dat de meetresultaten één van de sterkste signalen zijn van de opwarming van de aarde. 'Het feit dat temperaturen in de zomer stijgen, betekent dat de WAIS (West Antarctic ice sheet) niet alleen van onderaf smelt zoals we tot nu toe weten, maar in de toekomst ook aan de bovenkant zal gaan smelten.'

De onderzoekers beweren dat de opwarming het gevolg is van andere weer- en windpatronen die afkomstig zijn van de Stille Oceaan. Of de opwarming wordt veroorzaakt door menselijk handelen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. 'Deze plek kent zeer gevarieerd weer - soms door invloeden van mensen en soms niet. Het is prematuur om die vraag nu te beantwoorden,' zei onderzoeker David Bromwich.

2013 warmer dan ooit
Het Britse weeinstituut Met Office kwam vorige week met de voorspelling dat 2013 wel eens het warmste jaar kan worden sinds de weerkundigen de temperaturen bijhouden. De schatting is dat het komend jaar wereldwijd gemiddeld 0.57 graden Celsius warmer wordt dan het lange termijngemiddelde (1961-1990). Dat wil overigens niet zeggen dat het overal op aarde warmer wordt, benadrukt een wetenschapper van het Met Office.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden