Zuidoost-Azië kampt met zware moessonregens

Inwoners waden door een ondergelopen straat in Bandung op het Indonesische eiland Java. Beeld afp
Inwoners waden door een ondergelopen straat in Bandung op het Indonesische eiland Java.Beeld afp

Precies tien jaar na de verwoestende tsunami in de Indonesische provincie Banda Atjeh zucht het gebied opnieuw onder natuurgeweld. Zware moessonregens teisteren het land en leiden tot ontruimingen en waterschade. Ook veel andere delen van Zuidoost-Azië kampen met noodweer.

redactie

In Maleisië zijn al meer dan 160 duizend mensen geëvacueerd vanwege hevige overstromingen, berichtte de lokale krant New Straits Times vandaag. Gisteren stond het aantal nog op ruim 100 duizend. Acht mensen kwamen er om het leven.

Er klinkt felle kritiek op premier Najib Rabak, omdat hij pas gisteren besloot zijn vakantie op Hawaii af te breken om terug te keren naar Maleisië. Najib kondigde vandaag aan dat er 117 miljoen euro beschikbaar komt voor slachtofferhulp, bovenop de 12 miljoen die al eerder werd aangekondigd. Na zijn terugkomst heeft de premier gesproken met hulpdiensten en een bezoek gebracht aan de zwaar getroffen provincie Kelatan.

Thailand en Sri Lanka
Ook Sri Lanka en Thailand worden geteisterd door overstromingen, waardoor veel mensen hun huis hebben moeten verlaten. In Thailand heeft het noodweer al aan zeker acht mensen het leven gekost. Er worden nog twee mensen vermist, meldde het Centrum voor Noodsituaties in dat land zaterdag. Premier Prayuth Chan-ocha heeft een bezoek gebracht aan de getroffen regio in het zuiden van het land.

Maleisië en Sri Lanka lijken tot nu toe het zwaarst getroffen. In Sri Lanka zijn de afgelopen dagen 21 mensen omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen. Negen mensen worden nog vermist en zo'n 60.000 mensen moesten vluchten voor het water. Ongeveer 3000 huizen zijn verwoest, en zeker een miljoen mensen lopen gevaar door het noodweer dat het land al een week in zijn greep houdt.

In Indonesië moest volgens nieuwszender al-Jazeera kort voor Kerst een gevangenis worden ontruimd. De tweehonderd gevangenen werden na een tocht door het water elders opgevangen.

Lagedrukgebieden
Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van moessonregens is het verplaatsen van lagedrukgebieden boven de evenaar. Dat de moesson in Zuidoost-Azië dit jaar zo zwaar is heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste is de Zuid-Chinese Zee abnormaal warm, wat zwaardere stormen in de hand werkt. Daarnaast is er sprake van een zogeheten 'Madden-Julian Oscillatie' boven het gebied, een soort oostwaartse trilling van wolken en regen vlakbij de evenaar die zich gemiddeld om de 30 tot 60 dagen voordoet. Dit fenomeen zorgt ervoor dat buien die normaal al zwaar zouden zijn, nog veel heftiger worden.

Het totale dodental in Zuidoost-Azië is inmiddels opgelopen tot 37. De komende dagen houdt de extreme regenval waarschijnlijk aan, om rond oudjaar af te zwakken tot een moesson die een 'normale' hoeveelheid regen bevat.

undefined

Inwoners van Pengkalan (Maleisië) gebruiken een boot om de straten over te steken. Beeld afp
Inwoners van Pengkalan (Maleisië) gebruiken een boot om de straten over te steken.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden