Zuidlimburgse hervormden niet blij met werk 'Bonders'

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - In het afgelopen weekeinde is er door evangelisten van de Gereformeerde Bond hard gewerkt in het diepe zuiden van Limburg. Maar niet iedereen is er blij mee.

Het was een 'prachtkans', zegt dominee De Groot (Gereformeerde Bond) uit Dordrecht: op zaterdag jongstleden kon er meer geboden worden dan het Woord alleen. Actieve leden uit diverse Bondsgemeenten (met name van de Zuidhollandse eilanden) gingen bij zevenhonderd gezinnen in Borgharen langs - gezinnen, die in februari waren getroffen door de watersnood - om twee tegoedbonnen van vijftig gulden aan te bieden. Deze bonnen kunnen in voedsel en andere produkten worden omgezet in een plaatselijke supermarkt. Het was de opbrengst van collecten in Bondsgemeenten voor watersnoodslachtoffers.

Wie de bonnen blij aanpakte (de meeste inwoners van Borgharen) en ook nog oor en oog had voor het niet-materiële, kreeg een kinderbijbel en het Nieuwe Testament aangeboden. Dominee De Groot vertelt hoe enthousiast die door menigeen werden aanvaard: “U weet dat de katholieke kerk het bijbellezen niet placht aan te moedigen, om het zacht uit te drukken. Tegenwoordig is dat iets beter. Maar toch, mensen huilden, sommigen hadden nog nooit een bijbel in handen gehad, het was alsof ze een brief uit de hemel kregen.”

Dominee Witte van de hervormde gemeente ter plekke vindt het op zichzelf best dat 'zware' hervormden voor hún geloofsvisie werven in zijn gemeente. Het uitdelen van voedselbonnen is niet “mijn methode”, zegt hij, maar is op zichzelf ook niet laakbaar. Maar dat de plaatselijke Bonds-evangelist Van den Boogaart en de stichting Evangelisatie Bunde en omstreken zichzelf van het predikaat 'hervormd' voorzien, terwijl er al eeuwenlang een hervormde gemeente in Bunde bestáát, namelijk de gemeente waarin hij voorgaat, dat vindt dominee Witte niet netjes.

Dominee De Groot uit Dordrecht op zijn beurt is boos dat Van den Boogaart en zijn mensen door de SoW-classis in de Limburgse pers voor 'ultra-rechts' worden uitgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden