Zuidkoreaan Chun Doo-Hwan krijgt doodstraf voor plegen staatsgreep

SEOUL (Reuter, AFP, AP) - Oud-president Chun Doo-hwan van Zuid-Korea is gisteren door een rechtbank in de hoofdstad Seoul ter dood veroordeeld voor het plegen van een staatsgreep in 1979. Ook is hij verantwoordelijk gesteld voor een bloedbad onder demonstranten in Kwangju het jaar daarop, waarbij zeker 200 mensen om het leven kwamen. Chuns opvolger Roh Tae-woo kreeg 22,5 jaar celstraf wegens medeplichtigheid bij de coup en het bloedbad.

Naast de twee ex-presidenten werden dertien andere voormalige generaals veroordeeld in verband met de staatsgreep en het bloedbad. Zij kregen gevangenisstraffen tussen de vier en tien jaar. Eén generaal, Park Jun-byung, werd vrijgesproken.

Chun (65) en Roh (64) toonden tijdens de rechtszaak geen berouw. Volgens beide ex-generaals was hun staatsgreep nodig om te voorkomen dat Noord-Korea het land zou binnenvallen. Tijdens hun 12-jarig bewind onderdrukten Chun en - vanaf 1988 - Roh met harde hand de oppositie, met als dieptepunt het neerslaan van de demonstratie in Kwangju. In 1992 kreeg Zuid-Korea met de verkiezing van Kim Jung-sam voor het eerst in 32 jaar weer een burgerpresident.

Volgens de drie rechters hebben Chun en Roh de democratiseringsbeweging onderdrukt “om de weg vrij te maken voor hun klim naar de politieke macht, en de staat van beleg gebruikten ze voor hun eigen politieke doelen”. Het oordeel van het hof in het 'proces van de eeuw', waarmee Zuid-Korea wilde afrekenen met zijn verleden van militaire dictatuur, werd door de meeste Koreanen met instemming begroet. In Taegu, de geboorteplaats van beide ex-presidenten, vonden sommigen het te ver gaan, maar elders vonden mensen dat Roh, tegen wie levenslang was geëist, er makkelijk was afgekomen.

Buiten het gerechtsgebouw kwam het tot emotionele taferelen. Familieleden van slachtoffers in Kwangju vielen een zoon van Roh aan met de kreet “dood de moordenaarszoon”. Velen waren teleurgesteld dat Roh niet ter dood was veroordeeld. “Geef ons al die slachters en wij zullen hen afmaken, zoals zij onze kinderen hebben gedood”.

Roh en Chun werden ook nog bestraft voor grootschalige corruptie. Zij hebbentijdens hun bewind, van 1979 tot 1992, steekpenningen aangenomen van Zuid-Koreaanse bedrijven. Chun kreeg 450 miljoen gulden boete opgelegd, en Roh 580 miljoen gulden. Enkele kopstukken uit het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven -onder meer de voorzitters van de raden van bestuur van de Samsung-groep en de Daewoo-groep, Lee Kun-hee en Kim Woo-choong - kregen wegens de corruptie-affaires celstraffen opgelegd. Naar verwachting zullen Chuns en Rohs advocaten beroep aantekenen. Maar zelfs als het hooggerechtshof de doodstraf bevestigt, is het onwaarschijnlijk dat deze ten uitvoer zal worden gebracht.

- Pagina 6: Proces van de eeuw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden