Zuiderzeelijn / Kabinet kreeg eenzijdig advies

De drie adviesraden lieten bij hun een negatief advies over de Zuiderzeelijn belangrijke argumenten terzijde.

De adviesraden die het kabinet de raad geven de Zuiderzeelijn achterwege te laten hebben selectief geput uit de beschikbare informatie. Het is te hopen dat de Tweede Kamer hun adviezen niet net zo klakkeloos overneemt als het kabinet. De protesten vandaag zijn daarop gericht.

De raden beweren dat de opbrengsten van de lijn niet in verhouding staan tot de investering. De economie van het noorden zou zelfs slechter kunnen worden van de Zuiderzeelijn. In het rapport van het Centraal Planbureau waarop de raden zich beroepen komt het woord Zuiderzeelijn evenwel niet voor. Ze gaan ook voorbij aan studies die specifiek over de Zuiderzeelijn gaan en die positieve effecten laten zien voor de noordelijke economie.

De raden hadden er beter op kunnen wijzen dat de huidige systematiek van kosten-batenanalyse zo conservatief is opgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat er de komende jaren überhaupt nog nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Als de huidige spoorinfrastructuur langs dezelfde meetlat wordt gelegd, was ze nooit aangelegd of wordt ze onmiddellijk buiten gebruik gesteld. Ook de plannen voor de Maasvlakte en de Amsterdamse Zuidas kunnen dan niet doorgaan. Net zomin als de nieuwe snelweg A6-A9 (15 km, 5 miljard: het dubbele van de rijksbijdrage aan de Zuiderzeelijn). Maar wellicht staan nut en noodzaak van die projecten bij voorbaat vast, omdat ze in de Randstad liggen.

In de reactie van het CPB wordt de indruk gewekt dat noorderlingen liever meer vrije tijd hebben om van het vele natuurschoon te genieten in plaats van te werken. Onzin, vraag de werklozen in het noorden maar. Maar zelfs als het waar was, is het geen argument tegen de Zuiderzeelijn. Voor het economisch benutten van rust en ruimte van het Noorden is een snelle verbinding met de Randstad een voorwaarde.

De drie adviesraden hebben bij hun advisering gefaald door niet alle argumenten te geven. Dat is niet alleen slecht voor het Noorden, maar ook voor de nationale welvaart. Zo geven ze argumenten voor een besluit dat de politiek om heel andere redenen goed uitkomt. Hun onkreukbaarheid komt in het geding.

Jouke van Dijk, Gert de Roo en Dirk Strijker zijn als hoogleraar verbonden aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden