'Zuiden logische plek voor Noord-Koreanen'

Nederland wil nieuwe vluchtelingenstroom indammen

SIGRID DETERS

Nederland wil af van de groeiende groep Noord-Koreaanse vluchtelingen en is van plan ze door te sturen naar Zuid-Korea. Daar zouden ze veilig zijn en automatisch het staatsburgerschap krijgen. Maar Zuid-Korea werkt daar helemaal niet aan mee. Bovendien is ook dat land voor hen geen veilige haven, zeggen Noord-Koreaanse asielzoekers.

Jarenlang belandde er af en toe een Noord-Koreaanse vluchteling in Nederland. Die kreeg dan een verblijfsvergunning, want Noord-Koreanen kunnen niet terug naar hun land, ongeacht de reden van hun vlucht. Alleen al voor de vluchtpoging kan iemand jarenlang in een strafkamp belanden.

Maar vorig jaar kreeg immigratiedienst IND plotseling te maken met 60 Noord-Koreaanse vluchtelingen die in Nederland asiel vroegen. Dit jaar is dat aantal verder gegroeid: tot nu toe hebben zich al 90 vluchtelingen bij de IND gemeld. De vluchtroute vanuit China is voornamelijk in handen van Chinese en Zuid-Koreaanse christenen en die hebben blijkbaar een opening gevonden naar Nederland. De historische band tussen de Nederlandse en Zuid-Koreaanse protestantse kerk speelt hierbij waarschijnlijk een rol.

Vanwege die verhoogde instroom wees het ministerie van justitie in januari van dit jaar de medewerkers van de IND erop dat Noord-Koreaanse vluchtelingen ook voor het Zuid-Koreaanse staatsburgerschap in aanmerking komen. Als een Noord-Koreaanse vluchteling ook naar Zuid-Korea kan, krijgt hij of zij geen verblijfsvergunning. Inmiddels heeft de IND al een aantal Noord-Koreaanse vluchtelingen afgewezen.

Maar uit onderzoek van Trouw blijkt dat Noord-Koreanen die in Nederland asiel aanvragen, vaak bewust ervoor gekozen hebben om zich niet in Zuid-Korea te vestigen. Vluchten naar Europa is in de ogen van de Noord-Koreaanse veiligheidsdienst al erg, zeggen ze, maar vluchten naar Zuid-Korea is regelrecht verraad.

Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog. De Noord-Koreaanse vluchtelingen zijn bang dat ze in Zuid-Korea in het vizier komen van spionnen uit het noorden en dat hun aanwezigheid daar hun familie in het noorden in gevaar brengt. Het is in het uiterst repressieve Noord-Korea niet ongebruikelijk om hele families te straffen wanneer een familielid het land is ontvlucht.

"Alleen op individuele basis wordt beoordeeld of bescherming in Nederland nodig is, waarbij ook wordt getoetst of in redelijkheid kan worden verwacht dat de vreemdeling zich onder de bescherming kan stellen van Zuid-Korea", laat het Nederlandse ministerie van justitie weten.

Zuid-Korea ligt dwars
Tot een Nederlandse uitzetting van een Noord-Koreaan naar Zuid-Korea is het nog niet gekomen, die procedures lopen nog. Navraag bij de Zuid-Koreaanse ambassade leert dat het land helemaal niet meewerkt aan gedwongen uitzettingen. Zuid-Korea geeft het staatsburgerschap alleen aan Noord-Koreanen die vrijwillig komen. Wat er met afgewezen Noord-Koreanen gebeurt als blijkt dat Zuid-Korea ze niet wil opnemen, moet nog blijken. De kans is groot dat ze dan als illegaal op straat belanden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden