Zuidelijke rebellen steunen opvolger Garang

(Novum/AP) - De belangrijkste Zuid-Sudanese rebellengroepering, de SSSF, heeft zondag haar steun uitgesproken voor Salva Kiir Mayardit als nieuwe vice-president en opvolger van de onlangs omgekomen John Garang als vertegenwoordiger in de Sudanese regering. Kiir werd vorige week beëdigd als opvolger van Garang en vormt met president Omar el-Bashir en tweede vice-president Ali Osman Mohammed Taha de leiding van de nieuwe regering.

Kiir riep alle Sudanezen op zich in te zetten voor vrede en verzoening. Hij zei niet te willen afwijken van de door Garang ingeslagen weg, noch het in januari gesloten vredesakkoord te willen veranderen. Kiir is Garang ook opgevolgd als president van Zuid-Sudan, dat over zes jaar in een referendum mag beslissen of het zijn eigen weg gaat.

Kiir keerde vorige week voor het eerst terug in de hoofdstad in Khartoem sinds hij in 1983 met Garang uit het leger deserteerde en samen met hem het Zuid-Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) stichtte, dat streed tegen het door islamitische noorderlingen gedomineerde bewind in Khartoem. Kiir is Garang ook opgevolgd als leider van de SPLM, de politieke beweging die uit het SPLA is voortgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden