Zuidelijke hogescholen scoren het best

null Beeld

Hogeschool Avans in Noord-Brabant is de beste grote hbo-instelling van Nederland. Dat staat in de vandaag uitgekomen Keuzegids Hbo Voltijd 2012. Deze gids vergelijkt hogescholen op basis van statistieken over studiesucces, oordeel van deskundigen uit de accreditatie en het oordeel van studenten.

ANP

Avans scoort in totaal 71 punten. Ook andere grote instellingen in het zuiden van het land scoren goed. Hogeschool Zeeland staat op de tweede plek, gevolgd door hogeschool Zuyd in Limburg en de toeristische opleiding NHTV in Breda.

Twee grote hogescholen scoren een onvoldoende, namelijk hogeschool Utrecht (52,5 punten) en hogeschool Inholland (51,5 punten). Andere hogescholen in de Randstad doen het minder goed dan andere jaren. In de gids worden 'Inhollandperikelen' daarvan als oorzaak genoemd. Duizenden studenten die voorheen naar de vorig jaar in opspraak geraakte hogeschool Inholland gingen, kiezen nu bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool. Door de groeistuip werd er minder goed gescoord.

Middelgrote en kleine hogescholen scoren over het algemeen beter dan grote instellingen. Bij de middelgrote scholen staat de christelijke hogeschool in Ede bovenaan met 83 punten. De katholieke pabo in Zwolle scoort zelfs 92 punten en staat boven aan de lijst van kleine hogescholen.

Van de middelgrote instellingen scoort Saxion Next nog net een voldoende. Codarts (kunstopleiding in Rotterdam) krijgt 48,5 punten en HBO Nederland (bedrijfskunde op meerdere locaties) scoort 37,5 punten.

Bij de kleine hogescholen krijgt de particuliere instelling Notenboom een nipte onvoldoende (54,5 punten). De pabo Edith Stein in Hengelo en dansopleiding Lucia Marthas in Amsterdam krijgen een onvoldoende met respectievelijk 46 en 45 punten.

In de lijst valt op dat kleinere, specialistische instellingen met een sterke eigen identiteit erg goed scoren. Dat zijn onder meer de pabo's in Helmond, Gouda, Zeist en Zwolle.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden