Zuidelijk Toneel vormt kerngroep van verwanten

Van onze kunstredactie EINDHOVEN - Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven krijgt met ingang van volgend seizoen een kern van vijf toneelspelers. Met deze groep 'verwanten' wil artistiek leider Ivo van Hove werken aan een artistieke eenheid en een standvastig imago.

De nieuwe opzet wijkt af van het WVC-beleid dat in het eerste Kunstenplan uit 1987 werd geformuleerd. De gezelschappen Globe in Eindhoven en Theater in Arnhem verdwenen toen, omdat ze te star waren geworden. In plaats daarvan kwamen er drie theatervoorzieningen die werkten met freelance-acteurs: het Zuidelijk Toneel in Eindhoven, Theater van het Oosten in Arnhem en Noord Nederlands Toneel in Groningen.

Van Hove zei al bij zijn aantreden in 1990 dat hij een kerngroep wilde vormen van acteurs die een speciale band hadden met het Zuidelijk Toneel. Zij moesten een aantal opvattingen over theater delen en langer dan de duur van een produktie aan het gezelschap verbonden blijven.

Die kerngroep komt er nu. Zij gaat bestaan uit: Johan van Assche, Chris Nietvelt, Camilla Siegertsz, Bart Slegers en Steven van Watermeulen. Vanaf januari 1995 spelen ze voor het eerst samen in 'A streetcar named Desire' van Tenessee Williams, in een regie van Ivo van Hove.

Het gezelschap blijft verder werken met regelmatig terugkerende gastacteurs. Ook Dora van der Groen blijft huisregisseur. Van de vaste artistieke produktieploeg maken Jan Versweyveld (vormgever), Tessa Lute (kostuumontwerpster) en Klaas Tindemans (dramaturg) deel uit.

Leonard Frank, artistiek leider van het Theater van het Oosten, noemde de beslissing van collega Van Hove gisteren een logische stap: “Drie jaar lang vroeg hij steeds aan dezelfde acteurs of ze bij hem wilden werken. Nu vraagt hij of ze bij hem willen blijven.”

Frank wil over een paar jaar eveneens met een vaste kern acteurs gaan werken. Hij noemt de theatervoorzieningen een weinig succesvol experiment, oftewel een 'deugniet'. “Het is een middel om tot een groep te komen, maar goed toneel is een ander verhaal.” Ook het Noord Nederlands Toneel wil het beleid omgooien.

Het ministerie van WVC heeft vooralsnog geen bezwaar tegen het tegendraadse initiatief van het Zuidelijk Toneel. “Wij kunnen Ivo van Hove toch niet tegenhouden”, zei een woordvoerster gisteren. Volgens haar zal het departement zich flexibel opstellen zolang het gezelschap voldoet aan de subsidie-voorwaarden.

Adjunct-directeur Hans Dowit noemde de eis dat er grote zaalprodukties moeten worden gemaakt geen probleem. Dat doet het gezelschap nu ook al. Volgens hem is het nieuwe beleid ook financieel haalbaar - voorwaarde twee -, al vraagt hij voor de volgende Kunstenplan-periode wel meer subsidie aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden