Zuid-Soedan: land van gruwelijkheden

VN-rapport: regering zette verkrachtingen in als wapen

Een van de gruwelijkste mensenrechtensituaties ter wereld. Zo omschrijft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Raad al-Hussein de gebeurtenissen in Zuid-Soedan. Gisteren publiceerden de VN een rapport over de burgeroorlog in het land, die in 2013 begon. President Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar sloten onlangs een vredesakkoord. Maar dat wordt nog bijna dagelijks geschonden.

Moord, verkrachtingen en plunderingen: het voltrok zich volgens het rapport op grote schaal. In het Afrikaanse land is een cultuur ontstaan van "onschendbaarheid, angst en een samenleving gebaseerd op wraakgevoelens".

De Zuid-Soedanese regering maakt zich op grote schaal schuldig aan de tactiek van de 'verschroeide aarde'. "Burgers werden levend verbrand, stikten in containers, werden opgehangen aan bomen en in stukken gehakt. Dit zijn misdaden tegen de menselijkheid."

Volgens Zeid Raad al-Hussein is het land door de internationale gemeenschap "grotendeels over het hoofd gezien". En dat terwijl de mensenrechtensituatie in het land (dat vijf jaar bestaat) sinds de start van de burgeroorlog in 2013 drastisch is verslechterd, aldus de VN. "Een teken dat er weinig is gedaan, blijkt uit het feit dat de slachtingen, het seksuele geweld en de strooptochten - die zo kenmerkend waren voor 2014 - ongebreideld door konden gaan in 2015."

Volgens de VN is met name de Soedanese regering aan te wijzen als schuldige voor al het bloedvergieten. Vooral het feit dat verkrachtingen werden ingezet als "instrument voor terreur en een oorlogswapen", maakte de situatie in het land "verschrikkelijk", aldus al-Hussein.

Tussen april en september stuitte een onderzoeksteam van de VN in één provincie op 1300 verkrachtingen. "Ouders moesten toezien hoe hun kinderen werden verkracht, er waren staatstroepen die dorpen plunderden en vrouwen ontvoerden. En dan is dit slechts een momentopname."

Het is niet voor het eerst dat de VN de situatie in Zuid-Soedan aankaarten. Ook andere onderzoeken, bijvoorbeeld een van de Afrikaanse Unie in oktober, maakten melding van ongebreidelde misdaden. Maar aanbevelingen uit vorige rapporten zijn "grotendeels niet geïmplementeerd", klagen de VN. De organisatie doet nogmaals een oproep voor strengere regels voor de verkoop van wapens aan het Afrikaanse land.

De burgeroorlog in Zuid-Soedan begon in 2013, nadat een poging tot een staatsgreep uitliep op een etnisch conflict tussen twee grote volken in het land, de Dinka en Nuer. President Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar sloten onlangs een vredesakkoord. Inmiddels zijn naar schattingen ruim twee miljoen mensen op de vlucht. Volgens de VN is ruim 70 procent van de totale bevolking van twaalf miljoen afhankelijk van noodhulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden