Zuid-Koreaanse premier stapt op na ramp veerboot

De premier van Zuid-Korea Chung Hong-won Beeld reuters
De premier van Zuid-Korea Chung Hong-wonBeeld reuters

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won heeft zijn ontslag aangeboden. De politicus stapt op vanwege de kritiek die zijn regering krijgt na de ramp met de veerboot Sewol. Die zonk twee weken geleden, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Er zijn inmiddels 187 lichamen geborgen en nog 115 mensen worden vermist.

Redactie

Nabestaanden van de honderden slachtoffers vinden dat de regering niet genoeg heeft gedaan om hun geliefden te redden en te beschermen. Meer dan driehonderd mensen zijn dood of worden nog vermist. De meeste van hen zijn scholieren die op een schoolreisje waren.

Het aftreden van Chung lijkt vooral een symbolisch gebaar. De uitvoerende macht in Zuid-Korea ligt namelijk niet bij de premier, maar bij president Park Geun-hye. Zij heeft het ontslag van haar premier aanvaard, maar nog niet laten weten wanneer Chung precies afzwaait.

Chung werd uitgejouwd door familieleden van de slachtoffers en zijn auto werd tegengehouden toen hij vorige week een bezoek bracht aan een eiland in de buurt van de plek waar de veerboot was gezonken. Op een persconferentie zondag zei hij dat hij 'alle verantwoordelijkheid' wil nemen voor 'het verdriet en de wrok' van de families. 'Ik zag hen lijden onder het verlies van hun geliefden.'

De premier verzuchtte dat 'in alle hoeken van onze samenleving nog zoveel soorten misstanden voortbestaan'. 'Ik hoop dat deze diepgewortelde kwalijkheden ditmaal worden aangepakt en dit soort ongelukken nooit meer gebeuren.'

Controle
Veel Zuid-Koreanen zijn boos over de vermoedelijke steken die men heeft laten vallen bij de controle van de lading en bij de bergingsoperatie na het vergaan van het veer. De Sewol had waarschijnlijk veel meer vracht aan boord dan het veer veilig kon vervoeren en het precieze aantal opvarenden is nog altijd onbekend. Het bergingswerk duurt volgens de nabestaanden veel te lang.

De politie heeft ondertussen vijftien medewerkers van de veerboot, waaronder de kapitein, gearresteerd wegens nalatigheid. Ze zouden de passagiers in nood niet geholpen hebben toen de veerboot zonk. De kapitein vertelde hun in eerste instantie zelfs om in hun hutten te blijven en vaardigde pas na een half uur een evacuatiebevel uit. Het schip was toen al te ver gekapseisd voor veel mensen om er nog uit te komen.

Duikers hebben inmiddels 188 lichamen geborgen. Nog 114 mensen worden vermist. Slechts 174 mensen hebben de ramp weten te overleven, waaronder 22 van de 29 bemanningsleden. De zeven bemanningsleden die niet zijn aangehouden maakten allen deel uit van het ondersteunend personeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden