Zuid-Koreaanse ex-presidenten uit gevangenis

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Tot ongenoegen van mensenrechtengroeperingen heeft de Zuid-Koreaanse regering twee voormalige militaire presidenten, die tot hoge straffen waren veroordeeld, gisteren amnestie verleend. De twee werden onmiddellijk vrijgelaten uit de gevangenis. De vrijlating draagt wel de goedkeuring weg van de nieuwe, vorige week gekozen president, zelf een oud-politieke gevangene.

De twee ex-presidenten, Chun Doo Hwan en Roh Tae-woo, werden vorig jaar augustus veroordeeld wegens hoogverraad omdat ze bij een coup in 1979 de macht hadden gegrepen. Verder waren ze verantwoordelijk voor de bloedige onderdrukking van een opstand in de zuidelijke stad Kwangju in 1981, waarbij honderden mensen omkwamen. Ook werden ze veroordeeld omdat ze enkele honderden miljoenen dollars aan steekpenningen hebben aangenomen tijdens hun machtsperiode. Beiden moeten wegens dat laatste vergrijp nog wel een boete betalen - meer dan 270 gulden elk.

Chun (president van 1980 tot 1988) kreeg eerst de doodstraf, maar die werd vorig jaar omgezet in levenslang. Roh (president van 1988 tot 1993) kreeg 17 jaar cel. In april dit jaar werd hun verzoek tot strafvermindering nog afgewezen. Maar niettemin kregen zij, en 23 van hun eveneens veroordeelde medewerkers en getrouwen, gisteren amnestie als gevolg van een akkoord tussen de gaande president Kim Young-sam, en de man die hem in februari opvolgt, Kim Dae-jung.

Een groepje activisten van een mensenrechtengroepering probeerde gisteren de auto waarin Chun de gevangenis verliet tegen te houden. Zij memoreerden dat nog steeds enkele politieke gevangenen vastzitten, die zijn veroordeeld onder het bewind van Roh en Chun, of zelfs nog langer. In de meeste gevallen gaat het om mensen die werden aangezien voor communisten. Maar volgens Amnesty International hebben zij veelal oneerlijke processen gehad. President in spe Kim Dae-jung, die onder het bewind van generaal Chun zelf ooit ter dood was veroordeeld, heeft beloofd alle politieke gevangenen vrij te laten. Of de gevangenen in kwestie daar iets aan hebben, valt te bezien, want Kim maakte een uitzondering voor, nota bene, communisten.

Beurscrisis

De verkiezing van de als betrekkelijk 'links' te boek staande Kim Dae-jung, vorige week donderdag, heeft de neergang van de aandelenkoersen en de nationale munt, de won, niet gekeerd. Op de effectenbeurs van Seoul kelderden de aandelen gisteren alweer. Vooral kleine beleggers deden stukken van de hand, nadat het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Moody's de kredietwaardigheid van een aantal banken neerwaarts had bijgesteld.

Het gezaghebbende bureau vreest dat Zuid-Korea's buitenlandse schuld - 25 miljard dollar moet voor 1 februari worden terugbetaald - nog groter zou kunnen uitpakken dan aanvankelijk is geraamd. Moody's vraagt zich ook af of het steunpakket van het IMF, van 60 miljard dollar, afdoende is om Zuid-Korea uit de brand te helpen. Onmiddellijk nadat dit nieuws bekend werd gemaakt kelderde de won 10 procent ten opzichte van de dollar. Sinds begin dit jaar is de won in waarde gehalveerd.

De regering besloot gisteren twee maal zoveel geld uit te trekken voor het overnemen van onverantwoorde leningen die de banken hebben uitstaan. In het noodfonds dat daarvoor is bestemd, zit nu 24 miljard gulden. Seoul wil het benodigde geld binnenhalen door obligaties uit te geven. Tegelijkertijd zal de regering in het buitenland obligaties in vreemde valuta uitgeven om de schulden in buitenlandse munteenheden van banken te kunnen dekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden