Zuid-Koreaan vreest het Noorden niet

In Seoul weten ze hoe zwak het leger van de buren feitelijk is

BAS VERBEEK

SEOUL - "Ik voel de dreiging wel, ja. Het is niet dat ik mijn dagelijks leven niet normaal voort kan zetten, maar de dreiging is zeker sterker dan vorige keren." Ki Hyong-jun (33) rondde zijn militaire dienstplicht van bijna twee jaar al jaren geleden af. Maar hij is als reservist zes jaar lang verplicht op te komen draven als er oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea uitbreekt. "Ik denk niet dat het zover komt. Maar als het moet, dan moet het."

De laconieke reactie op de opgelopen spanningen op het Koreaanse schiereiland tekent de sfeer in Zuid-Korea. Mocht de vlam in de pan slaan, dan staan er in Zuid-Korea 3,2 miljoen reservisten klaar om het 639.000 koppige actieve leger aan te vullen. In Noord-Korea staan er echter 7,7 miljoen mannen op de reservelijst die een leger van 1,1 miljoen militairen kunnen aanvullen.

Zuid-Korea reageert eigenlijk wat verbaasd op de opwinding in de rest van de wereld over de agressie van Pyongyang. Ook al trainen de miljoenen Zuid-Koreaanse reservisten ieder jaar, ze weten dat het Noorden weinig kracht heeft om de daad bij het woord te voegen. "Toen ik in de jaren negentig in het Noord-Koreaanse leger diende, gebruikte ik afweergeschut uit de jaren veertig", zo blogt Ju Song-ha. Hij is nu een bekend Noord-Korea-specialist bij het Zuid-Koreaanse dagblad Donga. Hij studeerde af aan de Kim Il-sung universiteit in Pyongyang, voordat hij naar het Zuiden vluchtte.

"Er geldt een tienjarige dienstplicht, maar in die tien jaar schieten ze nog geen dertig kogels af. Omdat er amper benzine en goed materieel is, krijgt zelfs de luchtmacht nauwelijks kans om te trainen", blogt Ju. Ook benadrukt hij dat de manschappen zelf zwak en voor een deel ondervoed zijn. Bovendien is het leger corrupt, zegt Ju. "Een grote groep soldaten koopt hun senioren om en zit lekker thuis. De groep die overblijft, zijn de arme stakkers die vooral bezig zijn met huishoudens beroven van hun voedselvoorraad."

Zuid-Koreanen zijn dus vooral moe van het zoveelste politieke spel dat Noord-Korea speelt. Op de vele internetfora zijn velen het erover eens: 'Noord-Korea dreigt alleen maar omdat ze de Zuid-Koreaanse regering willen ontwrichten'. Schreeuwende chocoladeletters van CNN leiden tot een 'Wat zijn we toch relaxed vergeleken met de buitenlandse media' op de grote nieuwswebsite Daum. Hier en daar klinken zorgen door, maar van serieuze angst is nog geen spoor te bekennen: 'We moeten wel alert blijven'.

Die alertheid speelt een grote rol in het publieke debat als het gaat om het eigen leger. Toen Noord-Korea bommen gooide op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong in 2010, kwam het de toenmalige president Lee Myung-bak op felle kritiek te staan dat het Zuid-Koreaanse leger niet direct terugschoot. In een poging herhaling van dat debacle te voorkomen, kondigde de pas aangetreden president Park Geun-hye deze week aan dat het leger direct terug mag schieten zonder daar toestemming voor te hoeven vragen op politiek niveau.

Geen slecht idee, zegt Moon Sung-mok, militair expert bij het Onderzoekscentrum voor Strategie. "Dat geeft veel vertrouwen aan zowel het leger zelf als aan het veiligheidsgevoel van het publiek. Het gevaar is wel dat het Noord-Korea aan kan sporen tot meer provocaties."

Moon acht het uiterst onwaarschijnlijk dat die provocaties gaan leiden tot een echte oorlog: "Toen Noord-Korea de oorlog begon (1950-1953) was het Zuiden op niks voorbereid en dat wisten ze. De situatie nu is heel anders. Een oorlog betekent absoluut het einde voor Noord-Korea, en Zuid-Korea heeft ook heel veel te verliezen. Niemand wil oorlog." De reservisten zullen ook volgens Moon thuis mogen blijven. "Dit blufgedrag is al decennialang aan de gang. Het eindeloze dreigen hoort bij die aloude psychologische oorlogsvoering."

Verbazing over ophef in het buitenland

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden