Ongebruikelijk en verboden

Zuid-Koreaan loopt over naar Noord-Korea

Zuid-Koreanen bekijken de grens met Noord-Korea tijdens de nieuwjaarsviering in de grensplaats Paju in Zuid-Korea. Beeld AP
Zuid-Koreanen bekijken de grens met Noord-Korea tijdens de nieuwjaarsviering in de grensplaats Paju in Zuid-Korea.Beeld AP

Een Zuid-Koreaan is de gedemilitariseerde zone die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt doorkruist en overgelopen naar Noord-Korea, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het is ongebruikelijk dat iemand van Zuid- naar Noord-Korea overloopt.

Redactie Trouw

Het Zuid-Koreaanse leger kan niet bevestigen of de persoon in kwestie nog in leven is. Het heeft de Noord-Koreanen via een militaire hotline op de hoogte gesteld van het incident.

In 2020 werd een Zuid-Koreaanse overheidsmedewerker die van een schip was verdwenen doodgeschoten door het Noord-Koreaanse leger terwijl hij op een vlot in het water dreef. Zijn lichaam is daarna verbrand door de Noord-Koreaanse autoriteiten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft daar daarna zijn excuses voor aangeboden.

Het is ongebruikelijk dat iemand van Zuid- naar Noord-Korea overloopt. Van het noorden naar het zuiden komt vaker voor, maar meestal vluchten Noord-Koreanen eerst naar China om vervolgens via weer een ander land naar Zuid-Korea te reizen. De gedemilitariseerde zone is een gevaarlijk gebied met veel landmijnen, dat aan beide kanten zwaar bewaakt wordt door soldaten.

Het is in Zuid-Korea verboden de grens met Noord-Korea over te steken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden