Zuid-Koreaan Ban vrijwel zeker nieuwe topman VN

De Zuid-Koreaanse diplomaat Ban Ki-Moon wordt vrijwel zeker de opvolger van VN-chef Kofi Annan. Maar het Koreaanse acht-uur-journaal opende gisteren met een verkeersongeluk met elf doden en vijftig gewonden.

Daarna volgde een item over Noord-Korea, dat kernproeven aankondigde. Pas na tien minuten verscheen het hoofd van Ban Ki-Moon (62), nu nog minister van buitenlandse zaken, op televisie, met daaronder: ’VN-post zeker’ en ’overwinning’.

Het illustreert het feit dat voor veel ’gewone’ Koreanen de Verenigde Naties en de aanstaande benoeming van Ban op de belangrijke post van secretaris-generaal een ver-van-mijn-bedshow zijn. Ji-Suk, een 29-jarige apotheker, zegt: „Als het niet gaat om binnenlandse politiek of nationale problemen, weten Koreanen vaak niet waar het om gaat.” Zelf moet ze diep nadenken bij de naam ’Kofi Annan’.

Maar Koreaanse politici en ook internetkranten reageerden gisteren trots. Ban zal, zo geloven zij, Zuid-Korea op de kaart zetten als een beschaafd en democratisch land. Zij beschrijven Ban Ki-Moon als een onopvallende, niet zo charismatische man, die uiterst bekwaam is.

Ban, opgegroeid op het platteland, is afgestudeerd in Internationale Betrekkingen aan de meest prestigieuze universiteit van Korea, de Nationale Universiteit Seoul. Daarnaast heeft hij gestudeerd aan die andere prestigieuze universiteit in Amerika, Harvard. Dan weten de op opleiding gefixeerde Koreanen genoeg: deze man is niet de eerste de beste.

De gewaardeerde diplomaat werkt al 36 jaar bij de diplomatieke dienst, waaronder tien jaar bij de VN. Hij is nu ruim twee jaar minister van buitenlandse zaken en heeft te maken gehad met diverse crises, die hij met succes het hoofd heeft geboden.

Nadat de Japanse premier Koizumi vorig jaar voor de zoveelste keer de Yasukuni-gedenkplaats bezocht, waar behalve slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ook Japanse oorlogscriminelen vereerd worden, zegde Ban prompt zijn ontmoeting met zijn Japanse evenknie af. Een paar dagen laten trok hij echter zijn boude uitspraak terug, en vertrok toch naar Japan. „De relatie tussen Japan en Korea hoort niet gespannen te zijn vanwege deze kwestie”, verklaarde hij. Beide landen zijn belangrijke handelspartners.

Ban is ook nauw betrokken bij het diplomatiek overleg met het stalinistische regime van Noord-Korea, dat in juli omstreden raketproeven deed. Ook in deze kwestie wil hij Noord-Korea met tact en geduld terugkrijgen aan de onderhandelingstafel. En niet met harde woorden en dreigementen, zoals de VS en Japan.

Tegen het Koreaanse persbureau Yonhap zei Ban vanochtend: „Ik voel me vereerd. Maar tegelijkertijd voel ik een zware verantwoordelijkheid.” Hij wil zich als secretaris-generaal vooral richten op reorganisatie van het VN-secretariaat en het verhogen van de efficiëntie van de organisatie. Ook wil hij de hulp aan Afrikaanse landen uitbreiden.

Dat Ban Kofi Annan opvolgt staat vrijwel vast, nu veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad, waaronder de vijf permanente leden, hem steunen. Ook China, een bondgenoot van Noord-Korea, ziet geen bezwaar. De Chinese VN-ambassadeur zei dat het duidelijk is dat de Veiligheidsraad Ban maandag zal voordragen. De Algemene Vergadering van de VN moet de voordracht dan nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit. De enige andere belangrijke kandidaat, ondersecretaris-generaal Shashi Tharoor, heeft zich teruggetrokken nadat de leden van de Veiligheidsraad Ban in een informele stemming hun steun hadden gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden