Zuid-Korea / Zuid-Koreaanse halfbloed verdient meer respect

Zuid-Koreaanse basisscholen leren scholieren sinds kort hoe ze om moeten gaan met kinderen van gemengd bloed. Boodschap: je moet ze goed behandelen en je mag ze niet discrimineren.

De lessen, die in maart begonnen, zijn geen overbodige luxe. Halfbloed-kinderen (kinderen van wie één ouder Koreaans is en de ander buitenlands) krijgen in Korea te maken met immense vooroordelen en discriminatie.

„Ik herinner me nog mijn eerste dag op de basisschool. Naast mij stond een jongetje van mijn leeftijd, en zijn moeder duwde hem van mij vandaan”, vertelde Kim Bu-won aan de krant Joongang Ilbo. Kim’s moeder is Koreaans, zijn vader Amerikaans. „Ze zei, en dit staat nog in mijn geheugen gegrift: ’Speel niet met dat kind, want hij heeft slecht bloed.’”

Een meisje vertelt hoe een taxichauffeur haar zijn auto uitzette, toen hij erachter kwam dat haar moeder Koreaans was, en haar vader Filippijns. „Hij dacht waarschijnlijk dat mijn moeder een prostituee was, getrouwd met een buitenlander in de hoop op een beter leven.”

Niet alleen op straat wordt gediscrimineerd, ook de staat maakt zich daaraan schuldig. Tot vorig jaar werden Koreanen van gemengd bloed geweerd uit het Koreaanse leger. En pas vanaf volgend jaar kunnen halfbloeden politieagent worden. Mensen met gemengd bloed zouden zich niet thuis voelen in het leger en bij de politie. Ze zouden door hun uiterlijk problemen kunnen krijgen, vond de overheid tot voor kort.

Zuid-Koreanen hebben het niet zo op mensen met een gemengde achtergrond, omdat ze gefixeerd zijn op een zuivere bloedlijn. Koreanen zijn een zeer homogeen volk. Er zijn bijna geen minderheden of buitenlanders te vinden. „Korea, hankuk in het Koreaans, betekent letterlijk één volk”, vertelt Je-Young Chung, directeur bij het ministerie van Onderwijs en Human Resources. „Dat is al vijfduizend jaar zo. Er heerst daardoor een sterk gevoel van trots onder de Koreanen. We zijn erg patriottisch.”

Zuid-Korea zou buitenlandschuw zijn, omdat het land altijd door buitenlandse machten is aangevallen. Eerst vielen Japanners en Mongolen het land binnen. In het midden van de negentiende eeuw probeerden ook Westerse naties, zoals de VS en Groot-Brittannië, het land open te breken. Met moeite – niet voor niets noemden ze Zuid-Korea een ’kluizenaarsrijk’. En in de twintigste eeuw werd het land een Japanse kolonie. Het wantrouwen is daardoor groot.

’Traditioneel’ zijn halfbloeden kinderen van Koreaanse vrouwen en Amerikaanse soldaten. Die soldaten kwamen massaal naar Zuid-Korea om tussen 1950 en 1953 te vechten tegen het communistische Noord-Korea. Nog steeds zijn er Amerikanen gelegerd in Zuid-Korea, om te helpen bij een nieuwe aanval.

Sinds enkele jaren worden steeds meer kinderen geboren uit huwelijken tussen Koreanen en andere Aziaten. Veel boeren op het Koreaanse platteland hebben moeite een echtgenote te vinden, en halen hun vrouw uit het buitenland – vooral Vietnam en de Filippijnen.

In 2005 waren er 43.121 internationale huwelijken, een jaar later stond de teller al op 66.659. Ruim 35 procent van deze internationale bruiloften werd op het platteland gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden