Zuid-Korea maakt diepe buiging voor Nederlandse veteranen

Oorlogsveteranen bezochten gisteren de nationale begraafplaats in Seoul.Beeld AFP

Zestig jaar na de oorlog keren oud-strijders terug in Korea. 'Nu zie ik dat de strijd geholpen heeft, dat is fijn.'

De rode lopers liggen klaar voor Jack Fenenga (81). Behulpzame Koreanen helpen hem uit de trein, militaire muziek klinkt. Eerst een buffet, dan een concert. En dat is nog maar één middag in het programma voor de 'jongens' die vanuit de hele wereld naar Korea kwamen om te vechten tegen het communisme. Vandaag is het zestig jaar geleden dat de Koreaanse oorlog (1950-1953) eindigde in een wapenstilstand.

"Terug in Nederland werden we weggezet als moordenaars", zegt Fenenga, die daarmee het contrast beschrijft met de dankbaarheid in Zuid-Korea. Bijna verloren de Amerikanen en Zuid-Koreanen de strijd tegen het communistische noorden dat in juni 1950 het zuiden binnenviel. De pas opgerichte Verenigde Naties besloten te hulp te schieten. Ook Nederland moest troepen leveren. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog zag Nederland dat niet zitten, maar de regering ging overstag na dreigementen van de VS de Marshallhulp te korten.

Verbijsterd
Meer dan 3400 mannen meldden zich vrijwillig, onder wie Fenenga. "Er was veel negatieve publiciteit. Je ging om Koreanen te moorden, dat werd gezegd. Maar ik was een avonturier, geen moordenaar. In tegenstelling tot andere veteranen heb ik het altijd vermeden om met dat militaire pak aan te lopen."

Voor het eerst sinds 1952 is hij terug in Zuid-Korea. Fenenga is verbijsterd over het moderne Korea. De horizon vol glimmende hoogbouw, snelwegen met acht rijen dikke files: "Ongekend als je ziet wat hier nu staat en rondrijdt. Toen wij hier waren, zag je alleen plaggenhutten."

Het verklaart de dankbaarheid van de Zuid-Koreanen. Zij tellen nu mee als wereldeconomie, terwijl Noord-Korea behoort tot de armste landen ter wereld. "Dat deel hadden we natuurlijk ook moeten bevrijden." Maar de Chinezen kwamen met een miljoen 'vrijwilligers'. "Die overmacht was te groot."

Avonturiers en uitschot
Strijden tegen een onderdrukkende bezetter sprak veel van de vrijwilligers aan - net als Fenenga maakten ze de Tweede Wereldoorlog mee als tiener. "Je weet hoe het is bezet te worden. Nu zie ik dat de strijd geholpen heeft, dat is fijn."

Toch wilden de meeste jongens vooral dromen waarmaken: "Het was bovenal een avontuur. Ik was een wildebras. Behalve avonturiers als ik trok de missie veel uitschot. Je kon onder je gevangenisstraf uitkomen als je naar Korea ging, dus die mensen kwamen ook."

Terug in Nederland wilde Fenenga onder zijn contract als beroepsmilitair uit. "Het was niet dat ik gewond raakte, dat was juist een leuke bijkomstigheid omdat ik naar een hospitaal in Tokio ging. Maar ik had niet naar die oorlog moeten gaan. Je zat maandenlang in een loopgraaf en als je je hoofd te ver uitstak, werd dat eraf geschoten." Op een VN-begraafplaats in Busan liggen 117 Nederlanders. "Oorlog is nooit leuk, dus zo trots ben ik niet."

Nel Besemer corrigeert haar nuchtere man. "Hij is inmiddels wel trots hoor. Als er een lid van de vereniging voor oud-Korea-strijders overlijdt, houdt hij erewacht." Het stel zit even later enigszins uitgeteld aan tafel. Uitslapen zit er niet in. Zaterdag is de grote dag met nog veel meer ceremonies. De enthousiaste Koreanen gunnen het stel ook al geen zondagsrust. "Volgens mij hebben ze er geen rekening mee gehouden dat wij ouderen zijn."

 
Toen wij hier waren, zag je alleen plaggenhutten.
Oud-strijder Jack Fenenga
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden