Zuid-Korea biedt excuses aan voor beschieten vliegtuig

Een Airbus A321. Beeld REUTERS
Een Airbus A321.Beeld REUTERS

De Zuid-Koreaanse strijdkrachten hebben vandaag hun excuses aangeboden aan de natie voor een incident vrijdag waarbij een Zuid-Koreaans passagiersvliegtuig minutenlang werd beschoten. Dat meldde het persbureau Yonhap.

ANP/Redactie

Twee militairen openden met machinegeweren het vuur op de Airbus A321 met 119 mensen aan boord die op weg was naar de luchthaven Incheon. Het was erg mistig en zij dachten dat het om een Noord-Koreaans gevechtsvliegtuig ging.

Protocol
De militairen vuurden bijna honderd kogels af, die geen van allen doel troffen omdat het toestel buiten bereik van hun wapens vloog. Omdat zij zich volgens de Zuid-Koreaanse krijgsmacht aan het protocol hebben gehouden, zullen zij niet worden bestraft. De betrokken militairen krijgen wel extra training in het herkennen van vliegtuigen.

Spanningen
Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse Korps Mariniers had afgelopen weekeinde al gezegd dat het incident deels te wijten was aan de opgelopen spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Het vliegtuig vloog boven de Gele Zee, vlakbij de grens tussen beide landen.

Wapenstilstand
Korea werd na de Tweede Wereldoorlog opgedeeld in een communistisch noorden en het kapitalistische en prowesterse zuiden. De twee landen vochten in de jaren vijftig een bloedige oorlog uit. Het conflict eindigde in een wapenstilstand, die echter nooit leidde tot een formeel vredesakkoord. Na enkele voorzichtige toenaderingspogingen zijn de spanningen de afgelopen tijd weer hoog opgelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden