Zuid-Holland wil de Noordzee in voor meer natuur

Ver weg van politiek Den Haag proberen provincies hun eigen regio te versterken. Deel 4: Zuid-Holland snakt naar meer natuur- en recratiegebieden, maar heeft geen ruimte. Winning van nieuw land langs de kust biedt wellicht uitkomst.

door Bart Zuidervaart

Langzaam dringt het tot alle gelederen van het provinciehuis door: het wordt krap in Zuid-Holland, met ruim 3,4 miljoen inwoners de dichtstbevolkte provincie van Nederland.

De komende jaren worden er tienduizenden woningen bijgebouwd in onder andere de Zuidplaspolder en rond vliegveld Valkenburg. De provincie maakt zich zorgen. Want er ontstaat een tekort aan groen, zeker in het gebied ten noorden van Rotterdam. „Daar is grote behoefte aan recreatiemogelijkheden”, zegt CDA-statenlid Koos Verbeek. „Die ruimte is nu er niet. En dat maakt de provincie onaantrekkelijk, zeker voor buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen.”

De Stichting Recreatie concludeerde al eerder dat er tussen Den Haag en Rotterdam een tekort is aan 23.000 hectare natuur- en recreatiegebied. Vooral in het Westland, waar de kassen tot aan de voet van de duinen reiken, is de nood hoog. De provincie ziet een uitweg: landwinning in zee.

Vorig jaar september presenteerde een adviescommissie voor de Zuid-Hollandse kust, onder leiding van Frans Tielrooij, een plan om voor de Delflandse kust een kolossaal duin van twintig miljoen kubieke meter zand aan te leggen. De natuur zal het duin vanzelf omzetten in een extra kuststrook tussen Hoek van Holland en Ter Heide. „Het is gedurfd”, zegt Tielrooij, die twaalf jaar gedeputeerde is geweest in Noord-Holland. „Maar we moeten het onbekende verkennen. Zuid-Holland is er veel aan gelegen om hoogwaardige werkgelegenheid naar de grote steden te halen. Dan moet het achterland wel aantrekkelijk zijn. Er is slechts één gevaar: dat mensen het niet aandurven.”

Het voorstel werd goed ontvangen op het provinciehuis. „Onze partij focust zich al langer op kustontwikkeling”, zegt VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Erik van Heijningen. „Iedereen begrijpt dat ruimte schaars wordt. We willen dat de toeristische bestedingen met 10 procent stijgen. Dat kan, mits je mooie plannen maakt voor de kust.”

Van Heijningen wordt op zijn wenken bediend. De stichting Nieuw Holland lanceerde vorige week de Kanskaarten voor de Kust, impressies van het toekomstige Hoek van Holland, Ter Heide en Scheveningen (zie afbeeldingen). De stichting pleit voor honderden hectare nieuwe land langs de Delflandse kust. Daar moeten stranden, jachthavens, golfbanen en appartementen verrijzen. Alleen zo behoudt Zuid-Holland een internationaal aantrekkelijk vestigingsklimaat, zal het toerisme toenemen en kan Den Haag zich ontwikkelingen tot de juridische hoofdstad van de wereld, voorspelt de stichting.

Een te eenzijdig plan, vindt Martin Huls, gedeputeerde en PvdA-lijsttrekker. Huls onderkent de behoefte aan meer recreatie, maar vreest ’allerlei bouwsels in de duinen’. „Aan de nieuwe natuur moet niet te veel gesleuteld worden. Het moet laagdrempelig worden, met veel fiets- en wandelpaden.” Doe het vooral niet te extreem, is de boodschap van de PvdA. „Anders valt het draagvlak weg. Mijn angst is dat er dan uiteindelijk weer niets gebeurt.” De Kanskaarten verdwijnen dan in de la bij alle andere goedbedoelde maar terzijde geschoven kustplannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden