Zuid-Holland, Kop van Goeree

Hij kan het natuurlijk niet laten om sneeuw en ijs even mee te pakken in zijn serie over Stiltegebieden. Loek van Vliet is al heel wat maanden met zijn analoge Hasselblad op pad om stiltegebieden vast te leggen. In totaal telt Nederland zo'n 150 reservaten waar planten en dieren voorrang krijgen, waar menselijk geluid niet harder mag klinken dan 40 decibel: nog minder dan het gezoem van een elektrische tandenborstel of het gepruttel van een koffiezetapparaat.

Met zijn project wil Van Vliet de stilte vangen en overbrengen. De fotograaf hoopt dat mensen alleen al door de beelden een gevoel van rust ervaren, want doorgaans doet iedereen al druk en luid genoeg. Op de pagina Duurzaamheid & Natuur verschijnt elke maand een voorproefje, steeds uit een andere provincie.

Niets ziet er zo verstild uit als witte heidevelden, takken vol ijspegels of dichtgevroren plassen. Toch houdt Van Vliet zich deze dagen in. "Hoe mooi het winterweer ook oogt, ik wil niet constant dezelfde foto's. Het nadeel van sneeuw is dat landschappen op elkaar gaan lijken, het wordt soms wel erg kaal." Bovendien is het geen pretje om lang met een camera rond te zwerven als het tien graden vriest. Per keer is Loek van Vliet minstens een uur of zes zoet. De meeste gebieden zoekt hij meerdere malen op.

Afgelopen week liep de jonge fotograaf (23) achttien kilometer op de Kop van Goeree in natuurgebied De Kwade Hoek. Een open gebied waar zand, kale slikken en ruige schorren elkaar afwisselen, afhankelijk van de hoeveelheid zeewater die er overheen spoelt. De Hoek ligt ingeklemd tussen strand en duinen en sluit in het oosten aan op het Haringvliet, dat is afgesloten met een dam.

Het 'kwade' dankt de natuur aan zijn verraderlijke stroming en zandbanken, waarop in het verleden heel wat schepen zijn vergaan. Doordat de zee steeds weer nieuw zand aanlevert, groeit de kuststrook nog steeds aan.

In een tijd dat stilte steeds schaarser wordt, wijst Zuid-Holland graag op haar mooie plekjes. In 2010 was er zelfs een complete stiltecampagne. Groene gebieden kunnen helpen om te herstellen van stress, weet de provincie. Geen overbodige luxe als je de meeste inwoners per vierkante kilometer moet bergen.

Zuid-Holland telt zestien heel verschillende stiltegebieden. Er is de deltanatuur van de Kop van Goeree en het verder landinwaarts gelegen eiland Tiengemeten tot de wilgenvloedbossen en kreken van de Biesbosch. Maar ook op het open water van de Grevelingen en in het plassengebied rond Nieuwkoop of Reeuwijk overheerst stilte.

Zelfs de agrarische polders van Midden-Delfland, ingeklemd tussen de grote steden, zijn officieel uitgeroepen tot beschermd rustgebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden