Zuid-Chinese Zee? Manila heeft het over de West-Filippijnse Zee

Felste confrontatie sinds jaren tussen China en Filippijnen

De controle door Filippijnse mariniers van een Chinese vissersboot in de Zuid-Chinese Zee is uitgelopen op de scherpste confrontatie sinds jaren tussen de Filippijnen en China.

Het begon zondag toen Filippijnse mariniers Chinese vissersboten ontdekten bij het Scarborough-rif, ongeveer 200 kilometer uit de Filippijnse kust. Manila stuurde daarop zijn grootste oorlogsschip om de Chinese vissers uit 'zijn' territorium te halen. Aan boord ontdekten de Filippijnse mariniers koraal, reuzenmosselen en levende haaien.

Toen Peking doorkreeg wat de Filippijnse mariniers deden in wat zij ook als eigen wateren beschouwt, kwamen Chinese patrouilleboten tussenbeide. De Chinese ambassadeur Ma Keqing werd in Manila ontboden bij de minister van buitenlandse zaken. De twee partijen spraken gisteren af een diplomatieke oplossing voor het geschil te zoeken.

Volgens het VN-Zeerechtverdrag hebben landen recht op een exclusieve economische zone van 200 zeemijl voor hun kust, inclusief de grondstoffen die daar liggen. Het probleem is dat China dit VN-verdrag niet erkent en bijna de hele Zuid-Chinese Zee opeist. Overigens spreekt Manila over de West-Filippijnse Zee.

De confrontatie over het Scarborough-rif staat niet op zichzelf. Landen die aan de Zuid-Chinese Zee grenzen, strijden al jaren om verschillende eilandengroepen. Vooral om de onbewoonde Spratly-eilanden is veel te doen, vanwege de olie- en gasvoorraden en de gunstige ligging op een internationale handelsroute.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden