Zuid-Azië wordt in de 22ste eeuw grotendeels onleefbaar door hitte

Een zandstorm bij de Indiase stad Allahabad. Beeld AFP
Een zandstorm bij de Indiase stad Allahabad.Beeld AFP

De Indus-Gangesvlakte, het dichtstbevolkte deel van de aarde, zal rond 2100 onleefbaar heet zijn als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen.

De hitte en luchtvochtigheid in een gebied van Zuid-Azië dat zich uitstrekt over India, Pakistan en Bangladesh zullen in dat scenario zo ver oplopen dat het koelmechanisme van het menselijk lichaam overbelast raakt. Dat hebben wetenschappers becijferd met behulp van nieuwe klimaatsimulaties. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Natteboltemperatuur

De buitentemperatuur en luchtvochtigheid maken samen de zogenaamde 'natteboltemperatuur', de grootheid die de wetenschappers gebruikten bij hun analyse. Deze temperatuur geeft een vrij nauwkeurige indicatie van de gevoelstemperatuur in gebieden met hoge luchtvochtigheid.

Tekst loopt verder onder deze afbeelding

Jongens zoeken met hun buffels verkoeling in de Tawi-rivier bij de Noord-Indiase stad Jammu. Beeld AFP
Jongens zoeken met hun buffels verkoeling in de Tawi-rivier bij de Noord-Indiase stad Jammu.Beeld AFP

Bij een natteboltemperatuur van meer dan 35 graden komt het overleven van de mens in het gedrang, schrijven de wetenschappers op basis van eerder onderzoek. Het lichaam kan dan niet langer afkoelen middels transpiratie. Ook kan zweet dan niet langer verdampen, waardoor mensen binnen korte tijd een zonnesteek oplopen.

Volgens de nieuwe studie komt deze limiet in een groot deel van Zuid-Azië tegen het einde van deze eeuw in beeld - en wordt deze mogelijk zelfs overschreden - als de uitstoot van schadelijke gassen onverminderd doorgaat.

Bevolkingsdichtheid

De gevolgen van de opwarming van de aarde slaan daarmee het hardst neer op de zeer dichtbevolkte vlakte rond de Ganges en de Indusrivieren. Zo'n 1.5 miljard mensen, ongeveer 20 procent van de wereldbevolking, woont in dit deel van de aarde.

Wereldkaart met bevolkingsdichtheid. (NASA) Beeld Robert Simmon, NASA's Earth Observatory, based on data provided by the Socioeconomic Data and Applications Center (SEDAC), Columbia University.
Wereldkaart met bevolkingsdichtheid. (NASA)Beeld Robert Simmon, NASA's Earth Observatory, based on data provided by the Socioeconomic Data and Applications Center (SEDAC), Columbia University.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden