Zuid-Amerikaanse zuurkool

Zuid-Amerika kent vele vreemde kostgangers waaronder een flink aantal Duitsers, die daar ook al voor de Tweede Wereldoorlog als immigrant kwamen wonen. En natuurlijk konden zij niet zonder Sauerkraut. Er kwamen dus veelkleurige Zuid-Amerikaanse varianten op de chucrute. Hier met de inheemse zoete aardappel, betrekkelijk nieuw voor de doorsnee Nederlander.

Volgens 'De grote Kleyn'- een heerlijke aanwinst voor de nieuwsgierige kok - heeft de zoete aardappel overigens niets met de gewone aardappel te maken. Onno Kleyn schetst de gang van de bataat door de geschiedenis, noemt de lage glycemische index van dit gewas en geeft een leuk knolletjesrecept.

De ingeburgerde Midden-Amerikaanse avocado draagt de laatste tijd een plakkertje 'eetrijp'. Wat men daarmee bedoelt? Ze zijn of zwart vanbinnen of nog knoerdhard. Stiekum voelen dus of het vlees een beetje (niet te veel) meegeeft, vandaar twee stuks.

De boter op matig vuur smelten smelten in een grote koekepan. De plakken aardappel hierin aan weerszijden gaar en lichtbruin bakken (circa 6 minuten). Telkens keren want ze worden snel te bruin. Uit de pan nemen.

Uiensnippers en pepertje glazig bakken in dezelfde pan. De uit elkaar gehaalde zuurkool en de stukjes ananas omscheppend meefruiten.

Plakjes chorizo langs de rand van de pan schikken, aardappels daartegenaan. Onder een deksel nog 10 minuten doorwarmen.

Intussen het avocadovlees uit de schil nemen en met limoensap, tabasco en zout een dikke saus maken met behulp van een staafmixer. Vlak voor het serveren midden op de zuurkool scheppen, garneren met korianderblad. Tabascosaus op tafel.

Menusuggestie. Vooraf: garnalensalade. Fijngesneden ijsbergsla, aangemaakt met knoflook, olijfolie, wittewijnazijn, zout. Daarop een bergje garnalen, gemengd met crème fraîche, bieslook, gemberpoeder, tabasco, zout.

Na: Vanillevla waardoorheen eventueel een scheutje rum, bovenop schepje bruine suiker en geroosterd amandelschaafsel.

Ingrediënten voor twee personen

2 eetlepels boter

plakken geschilde zoete aardappel (bataat)

1 gesnipperde ui; 1 rood pepertje in repen

halve ananas in stukjes

pak zuurkool natu-

rel (500 g), heftig uitgeknepen

150 g gesneden chorizo

2 eetrijpe avocado's

1 eetlepel limoen- sap

rode tabascosaus

zout

korianderblad

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden