Zuid-Afrikaanse blanken over verzoenen

Belijd schuld en betaal voor de schade die de apartheid heeft aangericht. Met deze campagne roepen vooraanstaande Zuid-Afrikanen, onder leiding van Carl Niehaus, alle blanken op te bekennen dat ze hebben geprofiteerd van de apartheid. Zo'n honderd schrijvers, kerkleiders, acteurs en sporters hebben hun handtekening al gezet, onder wie het nationale rugbyteam.

Esther Bootsma

Oud-president De Klerk weigert te tekenen, net als de meeste andere blanke politici. De campagne roept gemengde reacties op, blijkt uit kranten en op internet. ,,Moet er nu weer schuld bekend worden - is het land nou gek geworden? Door schuld te bekennen stelt deze groep zichzelf alleen maar bloot aan verdere eisen.''(E. Cornelius)

,,Is deze campagne nu een bewijs dat de Waarheidscommissie is mislukt?'' (Chris Cronje)

,,Ik heb deze verklaring ondertekend, omdat er nog nooit zo'n schulderkenning door blanken is gedaan.'' (Prof. Lourens du Plessis)

,,De verklaring zal alle blanke Zuid-Afrikanen brandmerken als moreel inferieur.'' (Oud-president F.W. de Klerk)

,,Sorry, sorry, sorry! Hoeveel moet ik nu betalen?'' (anoniem)

,,Deze campagne is duidelijk door het ANC bedacht. Het is een complot om alle blanken in diskrediet te brengen.'' (W. Ford)

,,Carl Niehaus en zijn handlangers zijn zo diep in Thabo Mbeki's aars gekropen dat ze diens tenen niet eens zien bewegen... Nooit zal ik mijn handtekening onder hun vod zetten.''(anoniem)

,,Ik zie geen enkele reden waarom alle blanken hun excuses moeten aanbieden. Ik haatte de vroegere regering, en zal me nooit van mijn leven verontschuldigen voor de dingen die ze deed. Waarom? Omdat ik toevallig dezelfde huidskleur heb? Hoe kan racisme zo ooit worden uitgebannen?'' (Ian Wilson)

,,Hierbij bied ik mijn excuses aan voor de apartheid. Ja, ik heb het gedaan. Mag ik dan nu een koekje?'' (Jean Vaaljean)

,,Zwarten kunnen beter een campagne beginnen om de blanken te bedanken voor het voedsel dat ze eten en de huisjes waarin ze wonen, want vlak over de grens zouden ze niets hebben gehad.''(anoniem)

,,Door de blanke bevolking een schuldgevoel op te leggen, kan de regerende zwarte elite rustig doorgaan alles uit te melken. Hun doel is de blanke bevolking het zwijgen op te leggen.'' (Barf)

,,Waarom moet ik als jongere de schuld dragen van mijn voorvaderen? Ik ben er ziek en moe van, dat ik me schuldig moet voelen over dingen waar ik niets mee te maken had.''(Evert)

,,Ik was een kind in de jaren zeventig. Weinig blanken waren toen tégen de apartheid. Alle blanken zouden die schuldbelijdenis moeten tekenen. En als het fonds goed beheerd wordt, zouden alle blanken (ook wie te jong was om vóór 1994 te stemmen, want die profiteerden ook mee) twee procent van hun salaris moeten afdragen. Zet je nu in, anders heb je straks geen keuze meer.'' (blanke jongen)

,,Ik zorg voor 25 weeskinderen die aids hebben. Ze wonen in mijn huis en we geven al ons geld aan hen uit, opdat ze nog een fijn leven hebben voor ze sterven. Het is niet mijn schuld dat ik een blanke huidskleur heb. We betalen hoge belastingen en we zorgen voor banen. Wat is dat allemaal voor onzin, dat we 'sorry' moeten zeggen.'' (Afrikaner mevrouw)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden