NieuwsRuimtevaart

Zuid-Afrikaanse ‘Afronaut’ verongelukt voordat hij naar de ruimte kon

Mandla Maseko in 2014, toen hij gekozen werd om de ruimte in te gaan.  Beeld AFP
Mandla Maseko in 2014, toen hij gekozen werd om de ruimte in te gaan.Beeld AFP

Hij werd de ‘Afronaut’ genoemd: Mandla Maseko zou de eerste zwarte Afrikaan zijn die de ruimte inging. Hij zóu, want de held van veel Zuid-Afrikanen kwam afgelopen zaterdag om het leven bij een motorongeluk.

Zijn held was Neil Armstrong, de eerste mens op de maan. Maseko hoopte dat hij ooit net zo geschiedenis zou kunnen schrijven als Armstrong toen die vijftig jaar geleden voet op de maan zetten met de woorden: “Een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid.” Maseko droomde ervan de Zuid-Afrikaanse vlag op de maan te kunnen planten.

Kennedy Space Centre-competitie

Maseko, die dertig jaar oud werd, kon Afronaut worden nadat hij wereldwijd circa 1 miljoen andere kandidaten in een competitie van het Amerikaanse Kennedy Space Centre in 2013 had verslagen. Een jaar later vertelde hij aan de BBC hoe dat ging.

Test na test. Sky diving van 3300 meter hoogte. De ‘kotskomeet’ doorstaan, waarin hij met G-krachten in een cylinder tegen de ronddraaiende wand werd gedrukt en vijf vlaggen onder zich moest pakken en boven zijn hoofd moest houden. De ‘vliegtuigstunt’, waarbij een toestel allemaal rare capriolen uithaalde – en eenmaal aan de grond met de adrenaline gierend in zijn lijf moest hij snel kalmeren om schriftelijk een test te doen. Hij slaagde voor alle deze tests en nog veel meer.

Zijn ruimtevlucht met de Lynx Mark II zou circa een uur duren. Maar tot nu toe was de trip nog niet gepland, omdat het commerciële ruimtevaartbedrijf dat die trip organiseerde in de problemen was gekomen.

Inspiratie voor jongeren

Ondertussen gaf Maseko lezingen, werkte hij als buurtwerker, als diskjockey en bij de Zuid-Afrikaans luchtmacht. Hij wilde Afrikaanse jongeren inspireren. Zelf kwam hij uit een arme achterbuurt van Pretoria als zoon van een automonteur en een schoonmaakster. De eerste Afrikaanse zwarte astronaut worden, dat leek daar heel ver weg. Het ongeluk maakte een einde aan Maseko’s droom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden