Zuid-Afrikaans voetbal van A tot Z

Nelson Mandela was in zijn jeugd nooit een groot voetbalfan. Hij was meer geïnteresseerd in boksen. Mandela ontdekte de kracht van voetbal pas tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland, waar hij weliswaar niet mocht deelnemen aan de Makana competitie en ook geen wedstrijden mocht bekijken, maar wel via het geruchtencircuit doorkreeg hoe belangrijk de sport was voor de moraal van de politieke gevangenen en hoe voetbal hen verenigde. Mandela gebruikte deze wijsheid nadrukkelijk tijdens zijn presidentschap. Hij was altijd aanwezig bij sportevenementen en drong vooral tijdens die toernooien aan op vergevingsgezindheid en vereniging. Om deze redenen spande hij zich ook ten volle in om het WK voetbal 2010 binnen te halen.

Orlando Pirates is na de Kaizer Chiefs de populairste club van Zuid-Afrika. De club, waarvan de aanhangers ook wel Buccaneers heten, werd opgericht in 1937 in de legendarische wijk Orlando van township Soweto. Tegenwoordig huist de club echter in Parktown, een noordelijke buitenwijk van Johannesburg. Orlando Pirates beleefde zijn gloriedagen in de jaren zeventig, toen de club tussen 1971 en 1976 maar liefst vier keer landskampioen werd. En in 1995, toen zij de Afrikaanse versie van de Champions League wist te winnen. Geen enkel Zuid-Afrikaans team deed dat de Pirates tot dusver na. Maar het laatste nationale kampioenschap van de Orlando Pirates dateert alweer uit 2003. Ruud Krol is de laatste jaren hoofdtrainer van de club.

Pietermaritzburg County, opgericht in 1879 in de provincie Natal, heet de eerste officiële voetbalclub van Zuid-Afrika te zijn. Engelse kolonisten hadden voetbal in de tweede helft van de negentiende eeuw in Zuid-Afrika geïmporteerd. Er zijn aanwijzingen dat zelfs al in 1862 de eerste wedstrijd plaatsvond in de stad Port Elizabeth. Daar stonden volgens een advertentie in de krant Cape Argus destijds, op 23 augustus, Britse soldaten en Britse koloniale ambtenaren in twee teams tegenover elkaar. Durban groeide uit tot de centrale voetbalstad van Zuid-Afrika. In de jaren veertig verschoof dat zwaartepunt naar Soweto bij Johannesburg.

Qunu is de geboortegrond van Madiba Magic, zoals de Zuid-Afrikanen het stapje voor noemen dat zij hebben wanneer hun nationale held Nelson Mandela ergens zijn opwachting maakt. Madiba is de Zuid-Afrikaanse koosnaam voor Mandela. Zuid-Afrika dankte volgens velen de zege tijdens het WK rugby in 1995 grotendeels aan zijn aanwezigheid in het stadion Ellis Park. Mandela’s laatste magische truc was het binnenhalen van het WK voetbal 2010. Wie kon er op 15 mei 2004 nee zeggen tegen de ontwapenende lach van de 86-jarige wereldicoon, uit het dorp Qunu in de Oostkaap provincie. Een man die zijn leven in teken stelde van zijn land, de vrede en gelijkheid en die zelf zegt zijn fijnste herinneringen te bewaren aan dat kleine dorpje waar Madiba Magic rijpte. Mandela woont sinds 1999 weer in Qunu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden