Zuid-Afrikaan Hofmeyr mag niet spreken in Haags café

PVV-kamerlid Martin Bosma verwachtte al dat zijn interview met de Zuid-Afrikaanse Steve Hofmeyr zou worden afgezegd. Beeld anp
PVV-kamerlid Martin Bosma verwachtte al dat zijn interview met de Zuid-Afrikaanse Steve Hofmeyr zou worden afgezegd.Beeld anp

PVV-Kamerlid Martin Bosma had het al verwacht. Die avond in het Haagse café Dudok waar hij de Afrikaner zanger en acteur Steve Hofmeyr zou ondervragen, die werd vast afgezegd. Zo ging het immers ook een maand geleden, toen hij zou optreden in een café in Amersfoort. De uitbater was eerst akkoord, tot hij hoorde dat Hofmeyr een racist zou zijn. Toen ging het evenement niet door.

Romana Abels en NIels Posthumus

Inderdaad: ook Dudok gelast het evenement af, dat morgen moest plaatsvinden. De kok moet afzien van zijn geplande Zuid-Afrikaanse maaltijd op het menu. De organisator, uitgeverij Van Praag, moet nu in allerijl op zoek een nieuwe locatie. "Dit is Den Haag", zegt Bosma. "De stad waar haatpredikers welkom zijn, maar een zanger wordt geweerd." Dat Hofmeyr een racist zou zijn, ontkent Bosma. "Het is gewoon een man die zijn volk en zijn land liefheeft."

Bosma schreef vorig jaar een boek over Zuid-Afrika. Hij voelt zich verwant met Hofmeyr. Volgens Bosma is hij een belangrijk activist die opkomt voor de rechten van het blanke Afrikaner volk.

De zanger zingt al dertig jaar in het Afrikaans, speelt in Afrikaanstalige speelfilms en schreef enkele verhalen in die taal. Hij groeide uit tot het bekendste gezicht van de strijd tegen de zogenaamde 'plaasmoorde' (moorden op blanke boeren in Zuid-Afrika). Hofmeyrs boodschap: blanken worden op grote schaal uitgemoord in Zuid-Afrika, en politieke correctheid zorgt ervoor dat dit probleem nauwelijks aandacht krijgt.

Zijn standpunten gelden als dubieus. De journalistieke website Africacheck controleerde ze drie jaar geleden. Blanke Zuid-Afrikanen, schreef de site, hebben geen grotere, maar juist een veel kleinere kans te worden vermoord dan zwarte landgenoten. Van 'genocide op blanke Zuid-Afrikanen' is geen sprake. Het moordcijfer in Zuid-Afrika ligt in het algemeen extreem hoog.

Politiek incorrect of onversneden racisme?
Wat Hofmeyr 'noodzakelijke politieke incorrectheid' noemt, wordt door veel Zuid-Afrikanen gezien als onversneden racisme. Zo stelde de zanger eind 2014 dat zwarte Zuid-Afrikanen zelf de architecten waren van het racistische apartheidsstelsel. Als zij niet zo crimineel waren geweest, hadden blanken niet de neiging gehad een stelsel van segregatie op te bouwen.

Dat Hofmeyr tijdens concerten soms 'Die Stem' zingt, het volkslied van Zuid-Afrika tijdens de apartheid, zette al langer kwaad bloed. "Het is niet in strijd met de wet", schreef de blanke columnist Max du Preez daar al eens over, "maar het is wel dom, reactionair en beledigend."

Elke journalist weet intussen de weg naar het twitteraccount van Hofmeyr te vinden, zodra ergens in het land een racismeschandaal opduikt. Hofmeyr is altijd goed voor een provocerende quote.

Neemt niet weg de zanger het gedachtegoed van een conservatieve groep Afrikaners vertegenwoordigt. Niet voor niets heeft hij meer dan 190.000 volgers op Twitter. Journalist Yolisa Mkele concludeerde dan ook na zijn interview met Hofmeyr vorig jaar in de krant The Sunday Times: "Is Steve Hofmeyr een racist? Zonder twijfel." Maar, zo voegde hij er wel aan toe, ook weer niet heel veel racistischer dan menig eenzame drinker in een Zuid-Afrikaanse kroeg. Op de vraag of dat voldoende reden is om een evenement te weren, wilde Dudok gisteren niet antwoorden.

Het interview van Hofmeyr met Martin Bosma zal morgen op een andere locatie plaatsvinden, meldt het Kamerlid. Hij mag nog niet zeggen waar. Uitgeverij Van Praag voegt toe dat alle vragen, ook kritische, zullen mogen worden gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden