Zuid-Afrika wordt doel sekstoerisme

De hoertjes langs de straten in Seapoint en Greenpoint in Kaapstad, high van de crack en rillend in hun dunne mini-jurkjes, worden steeds jonger en komen steeds vaker uit andere Afrikaanse landen.

Misdaadsyndicaten halen jonge meisjes, en in toenemende mate ook jongens, uit landen als Mozambique, Zimbabwe, Angola, Swaziland, Lesotho, Nigeria en Kameroen, om hen in Zuid-Afrika te verkopen.

,,Catalogi met hun foto's worden verspreid in pedofielennetwerken en bij hun agenten. De kinderen worden dan gekocht door de hoogste bieder'', aldus Bernadette van Vuuren van Molo Songololo, een organisatie tegen seksuele exploitatie van kinderen. Doorgaans gaat het om meisjes, die onder valse voorwendselen worden gelokt. Hun ouders wordt meestal verteld dat ze in Zuid-Afrika een baan kunnen krijgen.

Ze zijn eenvoudig de grens over te smokkelen. Soms worden ze verstopt in vrachtwagens, soms lopen ze gewoon 's nachts van Mozambique dwars door het Krugerpark naar hun pooiers.

Volgens een rapport dat Molo Songololo onlangs presenteerde, neemt de handel in kinderen toe. Harde cijfers zijn er niet, maar volgens sommige schattingen arriveren alleen al in Kaapstad maandelijks vijftig buitenlandse vrouwen en kinderen. Kinderen zijn meer in trek dan vrouwen, omdat de kans kleiner is dat ze met het hiv-virus zijn besmet.

Armoede en beroerde gezinssituaties drijven volgens Van Vuuren ook steeds meer Zuid-Afrikaanse meisjes de straat op. ,,Kinderen zijn ruilgoederen geworden in een arme samenleving.'' De meeste pooiers proberen hen zo snel mogelijk verslaafd te krijgen aan crack. ,,De kinderen worden geslagen, verkracht en bedreigd. Daarna kopen de pooiers cadeautjes voor hen en zeggen ze 'Ik hou van je', voor de volgende cyclus van geweld begint. Na een tijdje zijn de kinderen gevoelloos geworden door de drugs en het geweld. Dan zijn ze klaar om aan het werk te gaan.'' De politie staat machteloos tegenover de handel in buitenlandse kinderen, omdat Zuid-Afrika nog geen wetgeving tegen mensensmokkel heeft. ,,Daar begint het probleem',' aldus Anneke Pienaar, landelijk hoofd van de politie-eenheid voor kinderbescherming.

Ook tegen kinderprostitutie kan de politie weinig doen. Wettelijk is prostitutie in Zuid-Afrika verboden, evenals seksueel verkeer met kinderen onder de 16 jaar. Pooiers kunnen echter niet worden gearresteerd zonder een verklaring van het kind, dat doorgaans veel te bang is om een verklaring af te leggen.

Volgens Pienaar zijn de meeste mogelijkheden om pooiers of klanten te pakken onethisch. Je kunt geen kind als lokaas gebruiken, of een undercover politie-agent inzetten, die probeert een kind te verkopen. Het enige wat de politie zou kunnen doen, is de kinderen van de straat halen en onderbrengen op een veilige plek. ,,Maar we kunnen geen kinderen tegen hun wil van de straat plukken - dat is in strijd met de grondwet'', aldus Pienaar.

Zuid-Afrika moet snel iets doen, vindt Van Vuuren: Kaapstad is hard op weg een plek te worden waar pedofielen voor seks met kinderen heen reizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden