Zuid-Afrika klaagt ex-president Zuma aan voor corruptie

Jacob Zuma Beeld AP
Jacob ZumaBeeld AP

Elf jaar lang wist Jacob Zuma de rechtbank te ontlopen. Maar nu moet hij er toch echt aan geloven.

Jacob Zuma moet zich dan toch eindelijk voor een rechter gaan verantwoorden voor zijn vermeende corruptie. Het hoofd van het Zuid-Afrikaanse openbaar ministerie, Shaun Abrahams, maakte dat vrijdag bekend. Tegen de vorige maand afgetreden president zijn zestien aanklachten ingediend: een voor afpersing, twee voor corruptie, een voor witwassen van geld en twaalf voor fraude.

De beschuldigingen stammen af van 783 corruptieverdenkingen waarvoor Zuma al in 2007 werd aangeklaagd. Die hadden betrekking op een wapendeal voor het Zuid-Afrikaanse leger met het Franse bedrijf Thales. Daarmee was eind jaren negentig omgerekend ruim twee miljard euro gemoeid. Zuma was in die tijd vice-president van Zuid-Afrika en hij zou smeergeld hebben aangenomen om de deal te beklinken.

Zuma heeft dit altijd ontkend. Zelfs nog nadat zijn financieel adviseur Schabir Shaik in 2005 een gevangenisstraf kreeg opgelegd voor zijn rol in de wapendeal en vanwege zijn corrupte banden met Zuma. Voor dat laatste was volgens de rechter ‘overweldigend’ bewijs.

783 aanklachten

Toch leek de 75-jarige Zuma zelf lang de dans te ontspringen. Vlak voordat hij in 2009 president van Zuid-Afrika werd, liet de toenmalige openbaar aanklager de 783 aanklachten tegen hem vallen, omdat zij een onderdeel zouden zijn van een politiek complot tegen Zuma.

Oppositiepartij Democratic Alliance (DA) vocht dat besluit aan bij de rechter. Maar Zuma wist als president een heropening van de zaak te voorkomen, onder meer door de aan hem loyale Shaun Abrahams te benoemen tot hoofd van het openbaar ministerie.

Maar nadat Cyril Ramaphosa Zuma in februari opvolgde als president van Zuid-Afrika, kon Abrahams de ex-president niet langer de hand boven het hoofd houden. Ramaphosa maakte direct duidelijk dat hij de corruptie binnen de ANC-regering wilde aanpakken. Het vervolgen van Zuma was een belangrijk onderdeel van die belofte. De druk op Abrahams om alsnog te vervolgen nam razendsnel toe.

Zijn beslissing om Zuma te vervolgen werd vrijdag door bijna iedereen toegejuicht. DA-leider Mmusi Maimane noemde het ‘een overwinning voor iedereen die er jarenlang voor heeft gestreden Zuma verantwoordelijk te houden voor zijn misdaden’.

Ook Ben Theron, directeur van anti-corruptiewaakhond OUTA (Organisation Undoing Tax Abuse) reageerde positief. “Het rechtssysteem herinnert ons en onze bestuurders er hiermee aan dat niemand boven de wet staat”, zei hij. Al voegde hij er wel aan toe dat Zuma eigenlijk veel eerder had moeten worden vervolgd.

Ook de Zuid-Afrikaanse dochteronderneming van het Franse wapenbedrijf Thales zal opnieuw worden vervolgd om de affaire. Zuma wordt door velen ook nog verdacht van grootschalige corruptie tijdens zijn presidentsperiode. Daarvoor is hij echter vooralsnog niet officieel aangeklaagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden