Zuid-Afrika kan zijn artsen slecht missen

De Zuid-Afrikaanse regering heeft Nederlandse ziekenhuizen verzocht om geen medisch specialisten uit Zuid-Afrika meer te werven. Dit land heeft zijn artsen, die het met grote overheidssubsidies heeft opgeleid, dringend in eigen land nodig.

Gelet op de nijpende gezondheidszorgsituatie in Zuid-Afrika, is het onverantwoordelijk dat Nederland actief hooggeschoolden werft en lokt met goede arbeidsvoorwaarden. Het gaat hier om een 'klassiek' voorbeeld van tegenstrijdig kabinetsbeleid: enerzijds geven we ontwikkelingshulp in het kader van armoedebestrijding en anderzijds frustreren we dit beleid door kennis en kunde uit ontwikkelingslanden te onttrekken ten eigen voordele.

De decennialange politiek van 'apartheid' heeft ertoe bijgedragen dat Zuid-Afrika in een bevoorrechte positie verkeert, financieel en qua scholing. Hierdoor ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de individuele Zuid-Afrikaanse (meestal blanke) artsen en andere hoogopgeleiden. Het feit dat blanke Zuid-Afrikanen het land verlaten voor beter betaalde banen elders zou men natuurlijk 'individuele vrijheid' kunnen noemen. Vanwege het feit dat blanke geschoolden in groten getale het land verlaten, kan het democratiserings- en verzoeningsproces in Zuid-Afrika echter in gevaar komen. Nederland mag hier niet aan bijdragen.

De Nederlandse regering dient dan ook al haar invloed aan te wenden om het verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering te ondersteunen, onder meer door de stichting Medische Zorg Specialisten en ziekenhuizen te kennen te geven dat men geen medisch geschoolden mag onttrekken aan ontwikkelingslanden. Ze mogen de problemen in Nederland -zoals de wachtlijsten- niet afwentelen op ontwikkelingslanden.

Ingrid Aaldijk en Peter Ras zijn lezers te Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden