Zuid-Afrika kan WK 2010 aan

Aanvoerder Lucio van Brazilië rent geëmotioneerd weg nadat hij de winnende treffer heeft gemaakt. (FOTO AP) Beeld
Aanvoerder Lucio van Brazilië rent geëmotioneerd weg nadat hij de winnende treffer heeft gemaakt. (FOTO AP)

Zuid-Afrika verbaasde vriend en vijand door het toernooi om de Confederations Cup vrijwel vlekkeloos te laten verlopen. Voor het WK van start gaat, moet het gastland nog wel veel arbeid leveren.

Met een spetterende sluitingsceremonie eindigde het toernooi om de Confederations Cup gisteravond in stadion Ellis Park in Johannesburg. Zuid-Afrika liet de afgelopen weken aan de wereld zien in staat te zijn het WK van 2010 in goede banen te kunnen leiden. In sportief opzicht stelde het gastland evenmin teleur.

Naast de euforie viel ook een flinke kanttekening te plaatsen. De situatie op de wegen kan onmogelijk worden weggepoetst in een jaar. Afgezien van de onorthodoxe rijstijl en vaak slechte voertuigen van de Zuid-Afrikanen vormen grote stukken van het wegennet een potentieel gevaar. Gaten, obstakels en een tekort aan ziekenhuizen zetten de levens van toeristen op het spel.

Onderweg van Johannesburg naar Bloemfontein raakten vorige week vier leden van de Duitse media betrokken bij een ongeluk. Een stuurfout van de bestuurder deed de huurauto over de kop slaan. Twee hielden aan de klap lichte verwondingen over. De anderen lagen in kritieke toestand in de berm. Het duurde liefst vijf uur voordat ze een kliniek in de hoofdstad van de Free State bereikten. Traumahelikopters waren niet voorhanden. De reddingsactie liep extra vertraging op doordat de ambulance tevergeefs een stop maakte bij een klein hospitaal in de omgeving. Door een gebrek aan specifieke kennis en materiaal kon daar niet de juiste zorg worden geboden.

De twee liggen nog steeds op de intensive care. Hoewel de Fifa geen uitspraken wilde doen over hun toestand, fluisterden directe collega’s dat een van de slachtoffers, kampend met zwaar hoofdletsel, waarschijnlijk komt te overlijden. De wrange wetenschap dat een snellere respons wellicht een drama had kunnen voorkomen, baart zorgen.

Naar verwachting maken de bezoekers aan het WK in 2010 van de gelegenheid gebruik om te genieten van het landschap. Rijden krijgt dan de voorkeur boven vliegen, een veel veiliger manier van transport. Zelfs als slechts een klein deel van de 500.000 fans afstanden over de weg aflegt, dreigt een doemscenario.

De overheid zal flink moeten investeren in luchtsteun om de schade te beperken en het imago niet te verpesten. Aan de inzet van het lokale organisatiecomité zal het niet liggen. Tijdens de strijd om de Confederations Cup werden rimpelingen in rap tempo gladgestreken. Van een matige uitvoering van veiligheidsprotocollen tot het oplossen van chaos bij de pendeldiensten.

Directeur Danny Jordaan deed al een voorzichtige poging om mensen van de weg te houden. Binnenlandse reizen naar de speelsteden Kaapstad, Port Elizabeth, Durban en Johannesburg konden het best per vliegtuig worden gedaan. Een uitbreiding van de vloot moet een gebrek aan stoeltjes uitsluiten. Zonder in detail te treden drukte Jordaan bezoekers op het hart hun rijbewijs thuis te laten.

Over de veiligheid in Zuid-Afrika valt weinig opzienbarends te melden, al blijft het lastig de soepele gang van zaken als graadmeter voor het WK te nemen. Doordat een toestroom van buitenlanders uitbleef, kreeg Zuid-Afrika geen ultieme test. Ontmoetingen tussen de British and Irish Lions en het nationale rugbyteam maakten duidelijk dat niet alles vlekkeloos zal verlopen. Honderden fans uit het Verenigd Koninkrijk meldden zich na afloop van een duel in Durban bij hun ambassade. Criminelen zagen hun kans schoon om uit de hotelkamers van een deel van de 30.000 supporters spullen weg te grissen. Het feit dat het merendeel noodgedwongen een accommodatie ver buiten de oostelijke havenstad moest zoeken, werd evenmin gewaardeerd.

De praktijk moet uitwijzen of tijdens het WK alle toeschouwers een slaapplaats kunnen vinden. Op basis van de officiële cijfers lijkt dit niet te gaan lukken. Goed nieuws voor het organisatiecomité is dat het informele circuit op volle toeren draait. Zuid-Afrikanen verhuren graag een deel van hun huis om een extra zakcentje te verdienen. Of deze handelsgeest het gebrek aan onderkomens gaat compenseren, blijft de vraag.

Buiten deze onzekerheden liet Zuid-Afrika een meer dan goede indruk achter. Angst voor criminaliteit en geweld bleek ongegrond. In een gemoedelijke sfeer kabbelde het toernooi voort naar de slotdag. De organisatie heeft krap een jaar de tijd om problemen rond transport en onderkomens weg te werken. Een zware, maar cruciale taak om het WK straks niet onverhoopt in een anticlimax te laten eindigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden