Zuid-Afrika is woedend: Atleet Caster Semanya is het slachtoffer van discriminatie

null Beeld AP
Beeld AP

Zuid-Afrika, waar Caster Semenya vandaan komt, is furieus over de uitspraak van sporttribunaal Cas dat de atleet haar testosteronspiegel dient te verlagen. Uitsluiting op basis van lichamelijke kenmerken ligt gevoelig in Zuid-Afrika, het land van de apartheid.

Niels Posthumus

Zuid-Afrika is een verdeelde natie, maar de afgelopen dagen lijkt iedereen in het land het over een ding eens: dat hun hardloopster Caster Semenya wordt uitgesloten van internationale atletiekwedstrijden als zij haar testosteronspiegel niet kunstmatig verlaagt, is discriminatie.

Duizenden Zuid-Afrikanen uitten al online hun woede over de beslissing van sporttribunaal Cas om de nieuwe regels op dit gebied van de internationale atletiekfederatie IAAF goed te keuren. Zowel Zuid-Afrikaanse collega-sporters als politici, van regeringspartij ANC en van oppositiepartij Democratic Alliance, reageerden diep verontwaardigd.

“Als Zuid-Afrikaanse regering hebben we altijd volgehouden dat deze regels de mensenrechten en de menselijke waardigheid van Caster Semenya en andere vrouwelijke atleten schenden”, stelde de Zuid-Afrikaanse minister van sport Tokozile Xasa.

Apartheid

Opvallend genoeg onderkent sporttribunaal Cas wel dat de IAAF-regels discriminerend zijn. Maar zij zouden ‘noodzakelijke, redelijk en proportioneel’ zijn. Dat laatste gaat er uitermate slecht in bij Zuid-Afrikanen, die de tweede helft van de twintigste eeuw in een land leefden met het meest discriminerende politieke systeem ter wereld: de apartheid.

Iemand aanmerken als anders of als abnormaal op basis van lichamelijke kenmerken ligt door die geschiedenis van racistische categorisering en ontmenselijking uiterst gevoelig in het land.

De Zuid-Afrikaanse atletiekfederatie ASA stelt eveneens ‘diep teleurgesteld’ te zijn. “We zijn hevig geschokt dat een hooggewaardeerd orgaan als het Cas zonder ook maar een spier te vertrekken discriminatie kan aanmoedigen.”

De zaak van Semenya is in Zuid-Afrika niet alleen een zaak van nationale (sport)trots, maar staat ook symbool voor de strijd tegen westers neokolonialisme.

Westerse ideeën

“We zijn bitter teleurgesteld”, foeterde de Zuid-Afrikaanse minister voor vrouwenrechten Bathabile Dlamini. “De uitspraak ondergraaft Semenya’s positie als mens, als atleet, als iemand die heel hard traint. We zijn bovendien boos dat van onze Zuid-Afrikaanse atleten wordt verwacht dat zij zich conformeren aan de westerse ideeën over gender om mee te mogen doen aan internationale wedstrijden.”

Regeringspartij ANC articuleerde de gevoeligheid van het onderwerp in Zuid-Afrika misschien wel het meest onomwonden. “Onze principiële steun voor Caster Semenya is een gevolg van onze eigen strijd voor bevrijding van de apartheid”, schreef de partij in een verklaring. “Onze huidige democratie is gestoeld op respect voor de mensenrechten. Het ANC voegt zich dan ook bij de miljoenen Zuid-Afrikanen die oproepen tot een gelijke behandeling van Caster Semenya door IAAF.”

Bij hoge uitzondering was zelfs oppositiepartij Democratic Alliance het nu een keer volmondig met het ANC eens.

Lees ook:

Als Caster Semenya nog mee wil doen met wedstrijden, moet ze aan de hormoonremmers

De Zuid-Afrikaanse atlete moet zich aan de regels van atletiekfederatie IAAF committeren om haar testosteronniveau omlaag te brengen.

Michael Phelps, Usain Bolt en Caster Semenya bewijzen: sport is niet eerlijk

Kan sport ooit eerlijk worden? Sportfilosoof Ivo van Hilvoorde en oud-zwemster Conny van Bentum denken van niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden