Zuckerbergs 'dadada' onderstreept belang verschillende wachtwoorden

Mark Zuckerberg tijdens de Facebook Innovation Hub in Berlijn. Beeld anp
Mark Zuckerberg tijdens de Facebook Innovation Hub in Berlijn.Beeld anp

Stelt het gerust of juist ongerust dat zelfs de social media-accounts van Mark Zuckerberg, de grote man achter Facebook, gehackt kunnen worden? Het zegt in ieder geval nog maar eens dat het verstandig is online wachtwoorden vaak te veranderen. En een iets moeilijker wachtwoord dan 'dadada', zoals Zuckerberg zou hebben, is ook geen overbodige luxe.

Redactie

Het platform OurMine Team claimde gisteravond voor korte tijd het Twitteraccount en de Pinterest van Zuckerberg in handen te hebben. Op de Twitter van Zuckerberg plaatste de hackersgroep het bericht dat 'even de beveiliging' van zijn account werd getest.

Als de beweringen waar zijn, bewijst het dat ook Mark Zuckerberg iemand is die niet de moeite neemt voor elke site een nieuw wachtwoord aan te maken. Een 'normaal' mens, grapten anderen op Twitter. De wachtwoordgegevens waren namelijk volgens OurMine Team afkomstig van een pakket van ruim een miljoen wachtwoorden die werden buitgemaakt bij een internetaanval op LinkedIn in 2012. Een deel van dat pakket werd vorige maand op internet te koop aangeboden, voor vijf bitcoins.

Datzelfde wachtwoord zou nu ook de toegang zijn geweest tot de Twitter en Pinterest van Zuckerberg. "Hey @finkd, you were in LinkedIn Database with the password 'dadada'", zo twitterde OurMine op het account van de Facebook-oprichter. Finkd is de gebruikersnaam van Zuckerberg.

Er was even sprake van dat ook de Instagramaccount van Zuckerberg was gehackt. Facebook, de eigenaar van Instagram, zei onder andere tegen Venturebeat dat er 'geen ongewone activiteiten hebben plaatsvonden'.

Zuckerberg gaf overigens op de tweets geen thuis. Hij reageert of plaatst al sinds 2012 niet(s) meer op Twitter. Ook Pinterest laat hij al lange tijd links liggen. Mogelijk ook dat de topman zich daarom ook niet veel met (het veranderen van) zijn wachtwoord heeft bemoeid.

Twitter zelf reageerde gisteren meteen, door de tweets op de account van Zuckerberg te verwijderen. De Twitterpagina van OurMine Team is inmiddels helemaal niet meer te vinden.

undefined

Twitter
Mark Zuckerberg houdt zich verre van social media van Twitter. Hieronder een in beter tijden, zeven jaar geleden.

Kop in het zand
Britse consultant Jessica Barker, specialist in de menselijke kant van de computerbeveiliging, zei onlangs in Trouw dat de meeste mensen nog steeds gewaarschuwd moeten worden over hun beveiliging. "De meeste mensen weten wel dat hun wachtwoorden niet te simpel moeten zijn, maar alsnog worden wachtwoorden als 123456 en password1 het meeste gebruikt. Kun je dat iemand kwalijk nemen? Gemiddeld hebben we iets van 27 accounts met wachtwoord, sommige bedrijven verwachten ook nog dat we die regelmatig veranderen. Het groeit mensen boven het hoofd, met als gevolg dat ze de kop in het zand steken en denken: ze gaan toch niet achter mijn account aan."

Volgens Barker zouden mensen meer pasklare oplossingen moeten krijgen. "Leg mensen uit waarom iets voor hen van belang is en wat ze concreet kunnen doen om zich te beschermen. Kunnen ze wachtwoorden niet onthouden, leg dan uit hoe een wachtwoord-manager werkt, een programma waarmee je veilig je wachtwoorden kunt opslaan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden