Zuchten onder de Iraanse strandzeden

watervertier | De boerkini is 'te strak', mannen mogen niet met ontbloot bovenlijf en kleuters mogen niet gemengd zwemmen.

CAROLIEN OMIDI

Op het dak van het zwemparadijs 'Het Golvenkasteel' liggen rondom het zwembad talloze vrouwen in de felle zon. Westerse popmuziek klinkt op de achtergrond. Er zijn nauwelijks badpakken te bekennen hier. Wel minuscule bikini's waarbij navelpiercings en tatoeages niet onopgemerkt kunnen blijven. Het enige waaraan het nog ontbreekt zijn mannen; die mogen absoluut niet naar binnen.

"Dat is wel jammer", zegt de 24-jarige kledingverkoopster Behnaz Rahimi, die net uit het water is gekomen en haar bruine afgedroogde benen insmeert met een vettige crème. "Ik had graag mijn vriend meegenomen, maar dat gaat niet."

Niet iedereen hoeft overigens ver van huis te gaan om te kunnen zwemmen. De meeste luxe appartementencomplexen in het noorden van de stad beschikken over een zwembad in de kelder. 's Ochtends zijn deze doorgaans beschikbaar voor vrouwen, 's avonds voor mannen. Op vrijdag - het Iraanse weekend - is het familiedag en kunnen bewoners tijd reserveren om met het gezin te zwemmen. Veel van deze zwembaden zijn echter niet in bedrijf vanwege de hoge waterkosten of technische mankementen.

Ook strand-entertainment kent zo zijn beperkingen. Aan Irans noordelijke stranden bij de Kaspische zee liggen de oude hotels - gebouwd in de tijd van de sjah - er bijvoorbeeld vervallen bij. De zwembaden met ingebouwde bars herinneren aan het bloeiende strandleven van vóór de islamitische revolutie van 1979. Nu zijn de zwembaden echter leeg en is de verf er grotendeels van afgebladderd.

Alles hier ademt de vergane gloriesfeer van de jaren zeventig. De meeste stranden zijn vervuild, wat families er evenwel niet van weerhoudt om er te gaan picknicken. Sommige mannen gaan het water in om te zwemmen. Vanwege de islamitische zeden is dit voor vrouwen op de openbare stranden niet toegestaan. Ook niet met boerkini. Die wordt namelijk als 'te strak' beschouwd.

Voor vrouwen is de enige mogelijkheid om te kunnen zwemmen op één van de kleine vrouwenstrandjes, die bewaakt worden door strenge, in chadors gestoken medewerksters. Jongens worden hier compleet geweerd, ook als die pas twee jaar oud zijn. Met een touw wordt doorgaans een armetierig stukje zee afgebakend. Het water komt dan niet hoger dan je navel, dus van echt zwemmen is geen sprake. Wie toch probeert onder het touw door te zwemmen, wordt meteen teruggefloten.

Mannen hebben het dus makkelijker. Maar voor hoelang nog? Op sociale media uiten Iraniërs deze zomer steeds meer klachten over het feit dat ook mannen op veel plaatsen niet meer ongestoord in zee kunnen zwemmen. De zedenpolitie komt geregeld met grote wagens het strand op en sommeert mannen uit het water te komen. De aanblik van ontblote mannelijke bovenlijven zou niet geschikt zijn voor de families die op het strand zitten te picknicken.

Zelfs voor Iraanse kleuters is het zwemmen al gebonden aan restricties. Velen van hen volgen zwemlessen, die meestal plaatsvinden gedurende de zomermaanden wanneer hun kleuterschool het reguliere curriculum verruilt voor zomercursussen.

Onlangs werd een kleuterschool in een welgestelde wijk in Teheran gesloten vanwege de gemengde zwemlessen die er werden gegeven. De autoriteiten waren hierachter gekomen nadat de kleuterschool op de eigen website foto's had geplaatst van de zwemmende jongens en meisjes.

"Ik vind het belachelijk dat die kleuterschool dicht moest alleen maar vanwege de gemengde zwemlessen", zegt de 34-jarige Efthekhar Ahmadi. Zij heeft zelf ook een dochtertje dat op een andere kleuterschool gemengde zwemlessen volgt. "Het gaat hier om kinderen van vier of vijf jaar oud. Die hebben echt nog geen seksuele gevoelens voor elkaar. Veel van de ouders die hun kinderen naar een kleuterschool brengen, werken allebei. Die zitten dus met een groot probleem als de school opeens dicht moet. Wel vind ik het ongepast dat de kleuterschool in kwestie foto's van halfnaakte kinderen op de website heeft gepubliceerd. Ik zou daar als ouder niet blij mee zijn."

De Iraanse burger met voldoende financiële middelen, die ongestoord in familieverband wil zonnen en zwemmen, kan altijd nog naar Antalya of een andere Turkse badplaats. Iraniërs doen dit dan ook massaal. Maar ook deze optie staat onder druk. Niet alleen door de dreiging van terroristische aanslagen, maar ook door Irans geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, die de Turkse badplaatsen dit jaar verderfelijke, zondige oorden heeft genoemd, de bezoekers van deze plekken fel heeft bekritiseerd en de reclame voor reizen hiernaartoe wil verbieden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden