ZP-journaal (2)

Er is in Nederland geen columnist meer te vinden die nog een komma of een apostrof aan Zwarte Piet (ZP) vuil wil maken. De tank is bij stukjesschrijvers leeg. Behalve natuurlijk bij mij als hoofdredacteur van het ZP-journaal die de nu vrijgekomen ruimte graag benut.

Uit Zweden meldt zojuist onze correspondent dat de Nederlandse expats in dat land de intocht van Sinterklaas hebben geannuleerd. Het onthaal op Skeppsbron, in het centrum van Stockholm, was op 30 november gepland, maar is nu geschrapt. De Afro-Zweedse Nationale Associatie had zich afgelopen week in een open brief aan de Nederlandse ambassadeur beklaagd over Zwarte Piet die ze een 'onderdeel van de Europese racistische generalisering ten aanzien van zwarte mensen' noemde. Curieus is wel dat een verbod op Zwarte Piet ook zijn baas heeft getroffen. Maar op zich ook niet helemaal: Zweden is het land waar meer curieuze dingen gebeuren. Zo wordt onderzocht of mannen verplicht kunnen worden om voortaan zittend te plassen, en of videogames waar niet genoeg vrouwen in voorkomen wegens 'seksisme' verboden kunnen worden. In Zweden mag je je prostitueren maar niet naar de hoeren gaan en is Zlatan Ibrahimovic voor de negende achtereenvolgende keer voetballer van het jaar geworden. Een Stockholm in het klein is de 'multiculturele' Groningse wijk Beijum. Daar is het jaarlijkse sinterklaasfeest afgelast uit angst voor ongeregeldheden. De baas van het buurtcentrum bibbert nog van angst: "Er hoeft maar één gek te zijn in zo'n kleine ruimte met al die kindertjes. We durven de veiligheid niet te garanderen." Gelukkig probeert nu burgemeester Vreeman, een notoire ZP-aanhanger, het feest op het stadhuis te krijgen. Waarschijnlijk kun je zijn kantoor sneller tot een bunker ombouwen.

Oud-boxer Regilio Tuur moet niets hebben van gore blanke Nederlanders die geen afstand van Zwarte Piet willen nemen. Op Facebook schreef hij: 'Ik ben er ziek van, stelletje klootzakken. Het is geen wonder dat zoveel van jullie de nazi's steunden tijdens de Holocaust.' Hoewel de KNVB daar niet om heeft gevraagd, besloot een (blanke) burger aangifte te doen wegens racisme tegen Regilio. Gelukkig is Regilio (die toch al een strafblad heeft) bereid de hoogste prijs te betalen voor zijn missie: 'Ik ben voor niets en niemand bang, zelfs al moet ik ervoor sterven.' In zijn voorlaatste stukje maakte columnist Goslinga de vergelijking tussen Christoffel Columbus en Zwarte Piet. Niet omdat ze allebei op een boot staan en allebei uit Spanje vertrokken zijn, maar vanwege de negatieve gevoelens die ze bij bepaalde bevolkingsgroepen doen ontstaan. Goslinga: 'Voor de inheemse Amerikanen is Colombus de man die vuurwapens en dodelijke ziektes meebracht die hun volk bijna uitroeiden.' Maar wat bracht toch Zwarte Piet uit Spanje? Juist, pepernoten!

Enfin. Door de zwartepietendiscussie zal dit jaar een recordbedrag van 530 miljoen euro aan sinterklaascadeaus en lekkernijen worden uitgegeven. Ook deze tweede aflevering van het ZP-journaal is goed voor de omzet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden