Zowel Syrisch regime als IS maakten zich schuldig aan chemische aanval, volgens de VN

Een krater in de buurt van Khan Sheikhoun. De onderzoekers denken dat de krater is veroorzaakt door de bom met saringas.  Beeld REUTERS
Een krater in de buurt van Khan Sheikhoun. De onderzoekers denken dat de krater is veroorzaakt door de bom met saringas.Beeld REUTERS

De Syrische regering is schuldig aan de dodelijke gifgasaanval in Khan Sheikhoun in april dit jaar. Dat is de conclusie van een rapport van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) in handen van persbureau AP.

Ook terreurgroep IS zou chemische wapens bezitten en verantwoordelijk zijn voor een aanval in september 2016 met mosterdgas op het plaatsje Um Hosh. Bij die aanval - burgers werden bestookt met mortiergranaten gevuld met het giftige gas - vielen voor zover bekend geen doden maar raakten wel mensen gewond.

Bij de aanval van 4 april op Khan Sheikhoun met het dodelijk gas sarin kwamen meer dan 90 mensen om het leven. De aanval leidde tot grote internationale verontwaardiging nadat beelden van slachtoffers naar buiten kwamen.

Het rapport ondersteunt eerdere bevindingen van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië dat het regime van president Assad verantwoordelijk was voor de aanval op Khan Sheikhoun. Maar ook claims van Damascus dat IS chemische wapens bezit, worden door de onderzoekers dus bevestigd.

Het onderzoek werd gedaan door het Joint Investigative Mechanism (JIM), een commissie die onderzoek doet naar chemische wapens in Syrië, aangesteld door de VN en de OPCW. Vorig jaar constateerde het JIM al dat het Syrische regime ten minste drie aanvallen met chloorgas heeft uitgevoerd.

Luchtaanvallen

De VS hield Assad meteen verantwoordelijk voor de aanval op Khan Sheikhoun en reageerde daags erna met luchtaanvallen. De VS kozen luchtmachtbasis Sharyat als doelwit voor hun vergeldingsaanval omdat de jachtvliegtuigen van de Syrische luchtmacht die Khan Sheikhoun bestookten vanaf die basis zouden zijn opgestegen. Sharyat wordt volgens de Amerikanen door Damascus ook gebruikt om grondstoffen voor chemische wapens op te slaan.

Syrië en bondgenoot Rusland hebben betrokkenheid altijd ontkend en beschuldigen juist de opstandelingen van de aanval. Syrië ging in 2013 akkoord met het vernietigen van het chemische wapenarsenaal en zegt in de burgeroorlog nooit chemische wapens te hebben gebruikt.

Het rapport verschijnt twee dagen nadat Rusland zijn veto uitsprak over een VN-resolutie om het JIM nog een jaar onderzoeksmandaat te geven. Het JIM roept de internationale gemeenschap het rapport niet zonder gevolgen te laten. "Als het gebruik van de wapens niet gestopt en bestraft wordt, zullen andere aanvallen volgen. Niet alleen in Syrië, maar ook elders in de wereld."

Lees ook:
Iedereen beschuldigt de ander, na de gifgasaanval in Syrië
Vier vragen over de aanval in Syrië

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden