Zowel het Oude als het Nieuwe testament is een bijzonder onsportief geschrift.

Zou de westerse wereld zonder de invloed van het Griekse denken ooit tot sportbeoefening zijn gekomen? Ik vraag het me af. De joods-christelijke kant van onze cultuur heeft ons wat dat betreft nu eenmaal weinig te bieden. Zowel het Oude als het Nieuwe testament is een bijzonder onsportief geschrift.

Rob Schouten

Met moeite haal ik me een handjevol lichamelijke prestaties voor de geest. David, die de door Jonathan afgeschoten pijl moet gaan zoeken, steeds verder weg. De gespierde reus Goliath, die midden in het veld staat te pochen tegenover de sluwe David. De voornaamste competitie die je in de Bijbel tegenkomt bestaat uit oorlogen met de buren.

Nee, dan de Grieken, al die heldendaden van Heracles, gewoon om te laten zien wat-ie kon, de gevechten van de heroïsche Achilles, die niet tegen zijn verlies kon en het zelfs opnam tegen een schildpad. Ajax. De Olympische Spelen. Daarom heten onze clubs ook Heracles, Sparta, Nereus, en niet Bileam, Pentateuch of Maleachi (Jan van Deinse kwam tien jaar lang uit voor Maleachi '66 alvorens hij bij de hoofdmacht van Armageddon werd ingelijfd).

Vroeger gingen mensen op zondag naar de kerk, maar dat gebruik schijnt in onze streken allengs uit te sterven, tegenwoordig gaan ze naar een stadion of een sportveld, de nieuwe tempels van ons volksgeloof. Misschien zien we daarin wel een terugkeer naar het Griekse denken, waarin sportieve verrichtingen heldendaden waren en atleten een soort halfgoden, die overladen werden met geschenken en emolumenten. Een nieuw heidendom dat ons herinnert aan de blauwe luchten rond de Middellandse Zee.

Het is vast geen toeval dat de ontkerstening in onze windstreken ongeveer parallel loopt met de toegenomen sportcultivering. De wereld van de sport levert ons immers ook bij uitstek de maakbare mens op, de gefabriceerde held, de selfmade godheid. Wat dat betreft kun je de vraag of de goden astronauten waren inmiddels beter vervangen door de vraag of ze misschien atleten waren.

Ooit holden ze op aarde rond, harder dan gemiddeld, vochten zich van overwinning naar overwinning, totdat ze op de Olympus werden opgenomen, onbereikbaar geworden voor hun voormalige mensenbroeders. Vandaar: de Bovenmenselijke Spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden