Reportage

Zowel gevoel als harde data wijzen Tom Dumoulin richting de Giro

Tom Dumoulin tijdens de perspresentatie in Berlijn.  Beeld ANP
Tom Dumoulin tijdens de perspresentatie in Berlijn.Beeld ANP

Het vierkante blok vlak naast de spoorbaan is van de buitenkant een van de vele Oost-Duitse, half vervallen pakhuizen die kriskras door dit gedeelte van Berlijn zijn gebouwd. Sneeuw dwarrelt lichtjes door de koude oostenwind. De graffiti staat op de muren waarop de treinrails is gebouwd. Het is er typisch Berlijns hip.

Maar eenmaal binnen in de Umspannwerk Alexanderplatz, een oude elektriciteitscentrale die in de jaren zestig is gebouwd, schijnen de laserlichten in de ogen van de honderd aanwezigen bij de teampresentatie van Team Sunweb. Typisch nieuw Berlijns hip, zo is het ook te noemen. De schijnwerpers staan vooral op de man die op de teamfoto vooraan staat, negende van links: Tom Dumoulin.

Voor het tweede jaar op rij presenteert Team Sunweb zich deze donderdag aan het begin van het wielerseizoen in deze setting. De ploeg heeft een Duitse licentie, doet in het land aan Deutsche Talent-Tage en heeft in de opleidingsploeg veel Duitse renners. Hoe groezelig het er van de buitenkant ook uitziet, de binnenkant van het conferentiecentrum is met alle lichten vormgegeven op een manier waarop het team ook graag prat gaat: innovatief, vernieuwend, flitsend toch ook wel.

Alles draait om Dumoulin

Dat het merendeel van de aanwezigen is komen aanvliegen of aanrijden om vooral Dumoulin (28) te zien, wordt in eerste instantie verdoezeld met aankondigingen van een nieuw ‘rennersdorp’, te openen dit voorjaar in Sittard. Of met het feit dat het nieuwe hoofdkantoor dit jaar langs de snelweg bij Deventer zal verrijzen.

Maar toch, uiteindelijk draait de hele dag om Dumoulin. De Girowinnaar van 2017 en de nummer twee in zowel Giro als Tour de France van vorig jaar moet talloze keren poseren voor foto’s, krijgt tientallen camera’s voor zijn neus en geeft bijna de hele tijd antwoord op dezelfde vraag: waarom rijd je de Giro?

Dat was het grote nieuws dat half december door Dumoulin zelf naar buiten werd gebracht met een video vanaf een Spaans balkon. Hij ging wat anders doen dan gepland. De keuze was al bijna definitief gevallen op de Tour de France. Tot de presentatie van het parcours van dit jaar. Dumoulin was niet bij die presentatie, hij was op huwelijksreis in Nepal. Daar kon hij zijn handen toch niet van zijn telefoon afhouden om snel te kijken wat het parcours zou zijn. Een appje naar de ploegleiding volgde: “Wacht nog maar even met beslissen. Laten we eerst praten.”

Want hoe groot en mooi de Tour ook is, hij past niet bij Dumoulin, vindt hij. Een keuze die ingegeven is op gevoel, maar ook op data. De ploeg is een van de weinige teams die zwaar leunt op een door gegevens gedreven manier van de koers beschouwen. Binnen KPMG is een team van vijf sinds juli ‘in principe’ één dag per week voor de ploeg bezig, maar feitelijk wordt dat al bijna fulltime, zegt Bas Huisman van het bedrijf.

Met die data, die kortweg laat zien hoe een renner presteert op een bepaald parcours, kan in feite een kansberekening worden gemaakt voor Dumoulin. Uiteindelijk liet die analyse zien dat de Giro Dumoulin ‘veel beter’ zou moeten liggen.

Dé favoriet

De ploeg mocht uiteindelijk ‘de knoop doorhakken’, zoals Dumoulin zelf zegt. Zijn linkerbeen ligt gekruist over zijn rechter, hij pulkt wat aan zijn rode sokken. Soms draait hij zijn kruk een beetje om een journalist aan te kunnen kijken. “Zelf zag ik zowel de voor- als nadelen van zowel de Giro als de Tour.”

Het werd de Ronde van Italië. Een koers die Dumoulin aan het hart ligt. Hij vindt koersen in Italië sowieso fantastisch. Dit jaar krijgt hij bovendien meerdere goede renners mee die hem kunnen helpen in het hooggebergte, iets waar Dumoulin zelf vorig jaar ontevreden over was. Zo stelt Wilco Kelderman zich graag in dienst, vertelde hij. “Ik zei deze winter al tegen Tom: ik wil wel eens een grote ronde met jou uitrijden. Je kan toch iets bereiken wat je in je carrière niet veel meemaakt.”

Want dat beseft Sunweb ook heel goed. In de Giro is Dumoulin dé favoriet. De ploeg moet zich instellen op een hoop kopwerk. Aike Visbeek, ploegleider: “Daarom hebben we ook voor andere renners al een plan gemaakt. We kiezen voor meer renners die het middengebergte goed aankunnen, bijvoorbeeld.”

En de Tour winnen? Dat komt nog wel, zegt Dumoulin. Al weet hij zelf heel goed dat hij niet heel lang kan wachten. “Ik heb ook niet jaren de tijd.”

Zijn handen wuiven een kruis, het teken dat het interview moet stoppen. Hij gaat lunchen, zoekt het eten op dat op een toonbank van een paar pallets is uitgestald. Het blijft immers hip in Berlijn en bij Sunweb.

Lees ook:

Tom Dumoulin verkiest Giro boven Tour

Niet de Tour de France, maar de Ronde van Italië is volgend jaar het belangrijkste doel voor Tom Dumoulin. De beste ronderenner van Nederland wil liever de Giro nog een keer winnen dan dat hij zich volgend jaar volledig op de Tour richt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden