'Zoveel vrouwen met acne? Dat kan helemaal niet'

Omstreden Diana-35 pil vormt vooral risico voor nieuwe gebruiksters

Tien mogelijke sterfgevallen in een kwarteeuw. Waarom moet acne-pil Diane-35 niet subiet de schappen uit? Voorzitter Bert Leufkens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geeft uitleg. "Wij zijn erg geschrokken van de negen extra meldingen van sterfgevallen onder gebruiksters van dit medicijn. Ook al weten we niet zeker dat de Diane-35 de oorzaak was."

Wat kunnen andere oorzaken zijn?
"Er kan een erfelijke aanleg zijn, mensen kunnen in hun familie al meer trombose of longembolie hebben dan anderen. Maar voor zover wij zagen, waren die omstandigheden in zeven van de negen nieuwe meldingen niet aanwezig. Dat maakt het waarschijnlijker dat het met dit medicijn te maken heeft."

Eén melding is uit 1987: hoe betrouwbaar is een dergelijke herinnering? En gaan mensen niet altijd melden als er slecht nieuws is over een medicijn?
"Je kunt niet meer achterhalen hoe het 25 jaar geleden was. En we kennen ook wel eerdere gevallen van medicijnen die ineens na media- publicaties verdacht waren. Toch vind ik het goed dat dit naar buiten komt, want we moeten alle mogelijke risico's kennen. We krijgen in mei meer duidelijkheid, na Europees onderzoek."

Waarom dan toch niet direct een verbod, zoals in Frankrijk?
"Vrouwen die de pil al een tijd gebruiken, lopen voor zover bekend geen verhoogd risico. Het gaat vooral om nieuwe gebruiksters. Vandaar dat we aan een aanbeveling werken die er wel op zal neerkomen dat we huisartsen afraden dit medicijn aan nieuwe patiënten te geven. Totdat we meer weten van dat Europees onderzoek.

"Stoppen met het medicijn kan nadelig zijn, neem alleen al ongewenste zwangerschap. Want ook al is het hier formeel geen middel voor anticonceptie, wij denken dat het wel vaak zo wordt gebruikt. Die 160.000 gebruiksters: zoveel vrouwen met ernstige acne zijn er helemaal niet. Je hoort bijvoorbeeld verhalen over patiënten die het prettig vinden dat de Diane-35 nog wordt vergoed, terwijl dat voor anticonceptie niet meer geldt."

Wie heeft er dan wél baat bij dit medicijn?
"Dat zijn vrouwen met een zware acne bij wie andere middelen niet werken. Vrouwen uit die patiëntengroep zeggen juist 'verbied dit medicijn alsjeblieft niet, ik heb eindelijk iets dat wél werkt tegen mijn acne'. Daar willen wij ook rekening mee houden."

Verkocht in de hele Europese Unie
Het Franse ministerie van volksgezondheid maakte vorige maand het voornemen bekend de Diane-35 pil binnen drie maanden uit de handel te halen. Aanleiding waren twee sterfgevallen in de afgelopen 25 jaar.

Het Franse voorgenomen besluit was voor het Europees Geneesmiddelenbureau reden een onderzoek in te stellen naar het medicijn. Omdat het in alle EU-lidstaten wordt verkocht, zal dit de hele EU betreffen. De resultaten worden gebundeld en in mei gepubliceerd.

In Nederland heeft niet de minister maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen de wettelijke bevoegdheid medicijnen uit de schappen te halen. Het CBG participeert in het Europees Geneesmiddelenbureau en zal namens dit bureau het Europese onderzoeksverslag schrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden