De SerieCastle Rock

Zoveel Stephen King-thema’s op één hoop, dat is misschien wat te veel

Bill Skarsgård als The Kid in ‘Castle Rock’. Beeld Hulu
Bill Skarsgård als The Kid in ‘Castle Rock’.Beeld Hulu

In ‘Castle Rock’ worden een heleboel thema’s uit de angstaanjagende verhalen van Stephen King op een hoop gegooid. Huiveren en verwarring verzekerd.

Wat fijn om Sissy Spacek weer terug te zien. En nog wel in een verhaal van Stephen King. Spacek brak door als Carrie in de gelijknamige film van Brian de Palma uit 1976, gebaseerd op het spannende verhaal van King. Daarin speelde ze een middelbare scholiere, die op school gepest werd, en door haar godsdienstwaanzinnige moeder (de geweldige Piper Laurie) belachelijk werd gemaakt. Carrie blijkt over bijzondere, duivelse krachten te beschikken en neemt, nadat er bij wijze van grap op het eindexamenfeestje een emmer varkensbloed over haar heen wordt gekieperd, op gruwelijke wijze wraak op haar kwelgeesten.

In de tiendelige serie ‘Castle Rock’ is Spacek voor de verandering de meest normale van het stel. Ze lijdt weliswaar aan de ras voortschrijdende ziekte van Alzheimer, maar daar heeft ze via een ingenieus systeem van her en der geplaatste schaakstukken een noodoplossing voor gevonden.

Is die lieve jongen schuldig aan zijn vaders dood?

De schaakstukken vervangen haar verdwenen korte termijngeheugen. In het dorpje Castle Rock was ze getrouwd met een dominee, al even godsdienstwaanzinnig als de moeder van Carrie, die in het bos de stem van God gehoord heeft. Hij nam hun geadopteerde zoon Henry Deaver mee het bos in om hem hetzelfde te laten ervaren.

Maar wie is deze Henry Deaver eigenlijk? De serie begint met een flashback, als de kleine Henry Deaver, een lief, zwart jongetje, na acht dagen vermissing wordt teruggevonden. Zijn vader heeft de tocht, na een diepe val van een klif, amper overleefd en sterft aan zijn verwondingen. In het dorp nemen de ­geruchten toe dat de kleine jongen schuldig is aan zijn vaders dood. Hoe kon het anders, dat hij na zo’n lange tijd van vermissing in het ijskoude Maine heelhuids terugkeerde? De kleine Henry herinnert zich niets meer.

De volwassen Henry is advocaat, gespecialiseerd in doodstrafzaken, en keert terug naar Castle Rock vanwege een vreemd verzoek. Daar hebben ze in de gevangenis Shawshank (de film ‘The Shawshank Redemption’ is ook gebaseerd op een verhaal van King) in een diepe kelder een vreemde adolescent gevonden, die daar kennelijk al jaren blijkt te zijn opgesloten.

Terug naar zijn oude, griezelige dorpje

De gevangenisdirecteur, die daarvoor verantwoordelijk is, pleegt in de eerste aflevering zelfmoord. De enige woorden die de hologige ­gevangene (Bill Skarsgård is geweldig gecast in de rol van The Kid) bij zijn ontdekking over zijn lippen krijgt zijn: ‘Henry Deaver’.

En dus keert Deaver terug naar zijn oude, griezelige dorpje, waar opvallend veel mensen het loodje leggen. Daar vindt hij zijn oude buurmeisje terug, die over bovennatuurlijke gaven beschikt, en een heleboel andere eigenaardige personages.

Als The Kid wat vreemd gedrag begint te vertonen, komt het verhaal in een stroomversnelling die soms wel erg lastig is bij te houden als kijker. Wat is waar, wie is wie, welke werkelijkheid is de ware? Hebben we de hele tijd naar de verkeerde Henry Deaver gekeken?

Het is wat veel allemaal, maar dat krijg je ervan als je een heleboel ­losse Stephen King-thema’s op een hoop gooit. Best spannend om naar te kijken, maar bevredigend? Nou nee.

Castle Rock is te zien op Hulu en op dvd.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden