Zoveel geld krijgt uw gemeente van de overheid

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Net als vorig jaar is de Rijksoverheid het meeste geld kwijt aan inwoners van Heerlen. De Limburgse gemeente ontvangt per inwoner 3499 euro. Dat is maar liefst driekwart meer dan het landelijke gemiddelde van 1974 euro.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Heerlen krijgt relatief veel geld van het Rijk wegens de zwakke sociale structuur en de centrumfunctie. Ook zijn de huizen er weinig waard, zodat de onroerendezaakbelasting minder opbrengt. Dat levert meer rijksgeld op.

Vooral grote gemeenten en gemeenten in Noordoost-Groningen, Noord-Friesland en Zuid-Limburg krijgen veel geld van het Rijk (zie onderstaande kaart). Van gemeenten als Bloemendaal, Midden-Delfland en Blaricum verwacht het Rijk dat zij juist weinig kosten hoeven te maken en meer geld kunnen binnenhalen via de lokale belasting.

Gemiddeld dekken gemeenten maar 9 procent van hun uitgaven uit lokale belastingen - het Rijk is de belangrijkste geldschieter. Dit jaar ontvangen gemeenten 33,5 miljard euro van het Rijk via 74 verschillende uitkeringen. Zes miljard euro komt binnen via specifieke uitkeringen en 28 miljard via het gemeentefonds. De algemene uitkering is met 15,5 miljard de grootste gemeentefondsuitkering. Via dat fonds worden verder 46 decentralisatie-uitkeringen verstrekt (1 miljard), vijf integratie-uitkeringen (11 miljard) en vijf overige uitkeringen (0,1 miljard).

Uniek is dat er dit jaar maar liefst achttien uitkeringen zijn met slechts één gemeente als begunstigde. Dat waren er vorig jaar elf en in 2013 nog maar vier. Rijksuitkeringen zijn steeds vaker deals met één specifieke gemeente: slechts zeven van de 74 uitkeringen worden over alle 390 gemeenten verdeeld.

Bekijk hier hoeveel uw gemeente krijgt van de overheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden