Zoveel asielzoekers, dat is niet nieuw voor Nederland

In 1998 kwamen in Ermelo legertenten te staan. Ze lekten. De treurige beelden gingen de hele wereld over en lieten zien, zo hoopte de overheid destijds, dat opvang hier niet zo fijn was. Beeld Bert Verhoeff
In 1998 kwamen in Ermelo legertenten te staan. Ze lekten. De treurige beelden gingen de hele wereld over en lieten zien, zo hoopte de overheid destijds, dat opvang hier niet zo fijn was.Beeld Bert Verhoeff

Angst voor criminaliteit, protesten tegen asielzoekerscentra, beleidsmakers die om versobering van leefomstandigheden van vluchtelingen roepen: Nederland heeft het eerder meegemaakt. De confrontatie met een plotselinge, grote stroom vluchtelingen naar Nederland herhaalt zich, maar we leren weinig van het verleden, stellen vier deskundigen vandaag in Trouw.

Harriët Salm

In de jaren negentig kwam er ook een grote asielstroom op gang. De grootste groep was toen afkomstig uit het uiteenvallende Joegoslavië. Dat zie je in de CBS-cijfers terug. 2015 is nog geen recordjaar wat betreft het aantal asielaanvragen (inclusief nareizende familieleden). De afgelopen kwart eeuw zijn er vier jaren geweest dat er meer verzoeken binnenkwamen om asiel te krijgen. Het recordjaar is 1994 met ruim 52.500 asielverzoeken.

Er wordt weinig teruggekeken naar de ervaringen van toen, merken deskundigen. Uit reacties klinkt telkens op dat Nederland met een nieuw fenomeen wordt geconfronteerd. Dit jaar zijn er vooralsnog 35.900 asielaanvragen (tot en met september) gedaan. Staatssecretaris Dijkhoff (justitie) sluit overigens niet uit dat er nog een nieuw record wordt gevestigd in 2015. In een brief aan de Kamer heeft hij het deze week voor het eerst over mogelijk 60.000 asielaanvragen.

Geïntegreerd
Die cijfers verdienen enige relativering. Want het gaat om het aantal procedures en niet om het exacte aantal personen dat het land binnenkomt. Eén persoon kan twee keer een procedure beginnen, bijvoorbeeld als er nieuwe bewijzen zijn voor zijn vluchtverhaal. Pas sinds 2007 registreert de IND of het om een eerste of herhaalde aanvraag gaat. Uit de cijfers blijkt dat sinds 2007 jaarlijks tussen de 1200 en 3000 vluchtelingen een tweede procedure startten. De instroom van unieke personen is dus lager dan de totalen die hierboven genoemd zijn.

Al waren er de eerste jaren wel wat problemen met de Joegoslavische vluchtelingen, inmiddels zijn ze geïntegreerd, ziet hoogleraar Godfried Engbersen uit Rotterdam, die indertijd onderzoek deed naar de Joegoslaven. De deskundigen denken dat ook de huidige groep Syriërs goed kan integreren, al hebben ze daarbij wel hulp nodig.

Abonnees van Trouw lezen vandaag in het katern de Verdieping een uitgebreide terugblik op de jaren negentig, toen er tienduizenden mensen uit voormalig Joegoslavië asiel aanvroegen in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden