Zoutzuurlek onder controle, verkeer ontregeld op A73

Een tankwagen lekt grote hoeveelheden zoutzuur na een aanrijding op de A73 bij Sint Odiliënberg, vlakbij Roermond.Beeld anp

De hulpdiensten hebben vanmiddag rond 12.30 uur groot alarm geslagen nadat op de A73 bij Sint Odiliënberg in Limburg een tankwagen betrokken is geraakt bij een verkeersongeval. De brandweer heeft de situatie inmiddels onder controle, maar het verkeer is zwaar ontregeld.

De vrachtwagen is gekanteld en de tank opengescheurd, waardoor er een wolk verdund zoutzuur vrijkwam. De eerste beelden lieten zien dat er veel rook is vrijgekomen. De A73 is in beide richtingen afgesloten.

Bij het ongeval zijn zeker twee vrachtauto's betrokken. Op beelden is te zien dat de tankwagen met zoutzuur van achteren is aangereden. Mannen in luchtdichte pakken lopen in de buurt van het ongeval. Er zijn veel ambulances ter plekke aanwezig. Ook zijn er 18 brandweerwagens opgeroepen.

De brandweer heeft inmiddels gemeld het zoutzuur onder controle te hebben. De wolk is afgedekt met schuim, waardoor het wegdek weer begaanbaar is. Hulpdiensten zijn begonnen automobilisten die door het ongeval in de file stonden te evacueren. Drie inzittenden van auto's hadden last van ademhalingsproblemen. Een van hen is naar het ziekenhuis van Venlo gebracht.

In de file bij het ongeval zijn 35 mensen door ambulancemedewerkers gecontroleerd. In totaal tachtig inzittenden van auto's zijn geëvacueerd. De auto's die onbeheerd zijn blijven staan, worden bewaakt door de politie. De auto's worden door de brandweer afgespoeld, om eventuele resten zoutzuur van de auto's te verwijderen. Het is nog onbekend of de zoutzuurwolk de auto's heeft aangetast.

De chauffeur van de tankwagen maakt het goed, volgens het Belgische transportbedrijf TTS waar de chauffeur werkzaam voor is. De Waalse chauffeur van de tankwagen met zoutzuur moest uitwijken naar een andere rijstrook omdat er een file was. Door die manoeuvre raakte de tankwagen een vrachtwagen en is het zoutzuurlek ontstaan. De chauffeur was van Duitsland op weg naar Frankrijk met 25 ton zoutzuur.

Gevaarlijk

Zoutzuur kan extreem gevaarlijk zijn. Bij contact met de huid kunnen brandworden onstaan. Bij inademing van de damp kunnen de longen beschadigd raken. Ook werkt het irriterend voor de ogen. De politie roept iedereen dan ook op om zo ver mogelijk bij de wolk uit de buurt te blijven.

Door het ongeval is het verkeer op de snelwegen in Limburg volledig ontregeld. De A73 blijft nog tot na de avondspits dicht. Omleidingsroutes lopen over de N276, maar deze route is niet berekend op zoveel auto's. De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt voor lange files en zeer grote vertragingen in de avondspits.

Ikbenveilig.nl geopend

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend naar aanleiding van de lekkage van zoutzuur op de A73 in Limburg. De hulporganisatie roept getroffenen op zich te registreren bij de website, zodat familie en vrienden niet onnodig in onzekerheid hoeven te verkeren.

Slachtoffers kunnen via hun smartphone direct een persoonlijk bericht op de site ikbenveilig.nl plaatsen en dit verspreiden via hun Facebook-, Twitter-, of LinkedIn-account. Tegelijkertijd kunnen verwanten en vrienden, ook zonder toegang tot sociale media, op de site zoeken naar een bericht van de getroffene.

Het is de derde keer dat het Rode Kruis in Nederland ikbenveilig.nl bij een calamiteit inzet. De website werd gelanceerd naar voorbeeld van vergelijkbare sites in Amerika en Australië.

Sirenes

In het Roermondse kerkdorp Herten, vlakbij de A73, zijn woensdagmiddag de sirenes afgegaan. Mensen werden opgeroepen binnen te blijven. Ook in de Roermondse wijk Merum moesten bewoners ramen en deuren dicht houden, maar omstreeks 15.30 uur werd het gebied vrijgegeven en werd het advies opgeheven. Ook enkele secundaire wegen rond het ongeluk zijn weer vrijgegeven. De A73 blijft voorlopig nog wel dicht, benadrukt de veiligheidsregio.

Het treinverkeer tussen Roermond en Sittard is vanmiddag een tijd stilgelegd. Rond 16.30 werd het treinverkeer in de regio weer vrijgegeven.

Vanaf half drie is er een speciaal informatienummer geopend voor betrokkenen en bezorgde mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden