'Zou het Osama zijn?'

De Marokkaanse jongeren in Ede die na de terroristische aanslagen in Amerika juichend de straat op gingen, kunnen niet automatisch op bijval van hun allochtone leeftijdsgenoten rekenen. ,,Je staat niet te juichen als duizenden onschuldige mensen worden vermoord, ook niet als dat Amerikanen zijn.'' Maar zolang er geen harde bewijzen worden geleverd, zijn ze er lang niet zeker van dat Osama bin Laden het brein achter de aanslagen is. Zelfs als die kapers Arabieren zijn, zegt dat nog niks, vinden ze. De daders kunnen wel door Rusland of China betaald zijn. Of de Chinezen hebben het zelf gedaan.

,,Kijk wat ik heb gedaan!'' Abdelkarim (18) draait zijn beeldscherm een kwartslag opzij. De twee beroemdste torens van New York staan op zijn monitor in lichterlaaie. Samen met zijn vriend Hoessein zit hij in het internetcafé Sites aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Gisteren was een drukke dag voor de mbo-scholier. Voortdurend liep hij twee trappen op en af om de medewerkers van het internetcafé op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Nu komt er weinig meer binnen. ,,Deze foto'', wijst hij naar zijn monitor, ,,dat is geschiedenis! Ik heb er een voorblad van gemaakt. Niemand die hier internet kan de aanslag ontgaan. Ze zullen dan net als ik informatie opzoeken op het net.''

De Marokkaanse jongens zijn amper een uur uit school. En ook daar is de aanslag op Amerika het onderwerp van gesprek. ,,De les begint en eindigt ermee. Iedereen vertelt wat hij heeft gelezen of gezien op televisie.'' Abdelkarim roert zich vol overgave in die discussies. Hij zet vraagtekens waar medeleerlingen, voor zijn gevoel, klakkeloos aannemen dat meesterterrorist Osama bin Laden de kwade genius is achter de aanslag.

,,Dat dat als eerste in je opkomt, begrijp ik wel, maar dat kun je, two days after zonder hard bewijs, niet blijven zeggen.'' In de schoolpauze zoekt Abdelkarim zijn Marokkaanse vrienden op. Als hij zijn vrienden vertwijfeld op een bankje ziet zitten, ontsnapt de vraag die ook hem op de lippen brandt: ,,Denk jíj dat Osama erachter zit?''

Nog geen driehonderd meter verderop zitten Sevda, Zeynep en Dilek giechelend in het internetcafé aan de Reguliersdwarsstraat. De hoofddoeken beletten de mavo-4-scholieren niet te chatten met een nieuwe vlam die ze net op internet hebben ontmoet. De aanslag in Amerika? Verschrikkelijk, zeggen ze zonder het beeldscherm een seconde uit het oog te verliezen.

En dan: ,,Op de Turkse zender hoorden we dat de Chinezen het hebben gedaan.'' Die zouden de aanslag zelfs al hebben bekend. Ze vinden het dan ook onbegrijpelijk dat de Marokkaanse jongens zich zo laten meesleuren in de discussie. ,,Ze praten er de hele tijd over en vinden het leuk dat jongens in Ede juichten om de aanslag'', zegt Sevda terwijl ze lieve woorden stuurt aan de digitale onbekende.

Juichen in Ede? Abdelkarim vindt het weer de wereld op zijn kop. ,,Ik hoorde juist dat die jongens de straat opgingen om te demonstréren. Ze wilden laten zien dat er niet meteen naar de Arabieren gewezen moest worden. Maar als het wél is gebeurd, kan dat natuurlijk niet.'' En zo weegt hij elk nieuwsfeit. ,,Een Arabisch vlieginstructieboekje vergeten in de auto? Ik geloof het niet. De actie is zo geregisseerd, zo professioneel. Daar zit een getrainde organisatie achter.''

Hoessein (18) hoort zijn ratelende vriend de hele tijd onbewogen aan. Hij heeft een trendy muts tot ver over zijn hoofd getrokken en headphones in zijn oren gestopt. Als Abdelkarim hem opnieuw wijst op een web site over de aanslag, knikt hij en typt door. En dan verbreekt hij zijn zwijgen. ,,Twee dingen. Ik vind het erg voor de mensen die dood zijn. En ik hóef er niet over te praten, want het speelt zich hier niet af.'' Abdelkarim kijkt onthutst, de vrienden wisselen geen woord.

Abdelkarim sluit de nieuws sites. De foto van de brandende Twin Towers wordt ingewisseld voor een andere. De ernst op zijn gezicht verandert in een zenuwachtige grijns. Hij draait zijn monitor naar Hoessein. Op het scherm draait een driedimensioneel plaatje van een auto. ,,De nieuwste Volkswagen! Mooi hè?'' Hoessein knikt instemmend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden