Zou dit de Bosnische Lente zijn?

Overheidsgebouwen massaal bestormd en in brand gestoken in steden als Sarajevo en Tuzla

Woedende betogers in Bosnië hebben gisteren overheidsgebouwen bestormd en in brand gestoken. De demonstranten raakten slaags met de politie nu de woede om grootschalige corruptie, hoge werkloosheid en graaiende politici in het voormalig Joegoslavische land ontvlamt.

De binnenstad van hoofdstad Sarajevo hing gisteren in een mist van rook en traangas. De politie schoot met rubberen kogels op enkele duizenden betogers toen zij het kantonale overheidsgebouw in brand staken. Ook vanuit het presidentieel kantoor was zwarte rook te zien. Volgens lokale media zoals Sarajevo Times en Al Jazeera Balkan verspreidde de brand zich snel en zijn er antiterrorisme-eenheden ingezet.

De protesten vinden nu in heel Bosnië plaats, maar de vlam sloeg woensdag in de pan in Tuzla, ooit het industriële hart van Noord-Bosnië. Het bankroet van vier geprivatiseerde staatsbedrijven raakt bijna de hele bevolking van Tuzla. De grote werkgevers waren door de staat van de hand gedaan en werden uitgekleed, opgesplitst en failliet verklaard.

"Ik denk dat dit de Bosnische Lente is", aldus de werkloze econoom Almir Arnaut uit Tuzla tegen persbureau Reuters. "We hebben niks te verliezen. Er zullen meer en meer mensen de straat op gaan, er zijn zo'n 550.000 werklozen in Bosnië."

Het hoge werkloosheidspercentage van bijna 40 procent is één van de problemen. De privatiseringsgolf die volgde na de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) deed de middenklasse bijna verdwijnen en schoof de arbeidersklasse richting armoede.

Ook het gebrek aan politieke daadkracht is een doorn in het oog van velen. Bosnië-Herzegovina bestaat uit twee afzonderlijke entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de Bosnisch-Servische Republiek - elk met een eigen president, regering, parlement, politie en andere instanties. Politieke stagnatie is het gevolg. "Zolang er etnische verdeeldheid, diepgewortelde corruptie en nepotisme is, is er geen oplossing voor deze samenleving", zei politiek analist Gojko Beric tegen Reuters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden