'Zorgverzekeraars pakken fraude niet aan'

Controle is versnipperd Verzekeraars zetten veel te weinig mensen in

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Zorgverzekeraars nemen de bestrijding van zorgfraude niet serieus. Te weinig signalen worden opgepikt, te weinig personeel wordt voor de bestrijding vrijgemaakt.

Dat schrijft toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) over de fraudeaanpak in 2011. Veertien zorgverzekeraars hebben te horen gekregen dat ze met een plan moeten komen om de controle op orde te krijgen.

In 2011 zijn 2700 vermoedens van fraude onderzocht. 393 gevallen, met een totale omvang van vijf miljoen euro, waren gegrond. Veel te weinig, vindt de NZA. Dat is nog geen honderdste procent van de totale uitgaven in het kader van de Zorgverzekeringswet. De verzekeraars verweren zich met een verwijzing naar onduidelijke wet- en regelgeving. Maar volgens de NZA beschikken ze over meer dan genoeg informatie om het declaratiegedrag van zorgverleners onderling te vergelijken en de uitschieters eruit te pikken. Bovendien maken verzekeraars te weinig mensen vrij om fraude met declaraties aan te pakken, vindt de NZA. Nu varieert de bezetting van 0,5 tot 15 fte.

Ook bij de materiële controle, om na te gaan of gedeclareerde zorg echt plaats had, moeten zorgverzekeraars hun leven beteren, vindt de NZA. Die controle is te versnipperd, zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld vaak niet eens precies aangeven hoeveel mensen hiermee bezig zijn. "De omvang varieert van 2fte bij een kleine tot 33 fte bij een grote zorgverzekeraar", aldus de NZA.

De zorgautoriteit overweegt verder vijf verzekeraars een boete op te leggen wegens administratiefouten. In totaal is daar 490 miljoen euro mee gemoeid, een bedrag dat de verzekeraars - zonder ingrijpen van de NZA - mogelijk hadden kunnen bijschrijven omdat het ten laste komt van een speciaal fonds. "We hadden vorig jaar deze zorgverzekeraars al een aanwijzing gegeven, maar stuitten desondanks toch op dezelfde fouten", aldus een NZA-woordvoerster.

De zorgverzekeraars hebben in 2012 wel extra maatregelen genomen. Zo is er een kenniscentrum opgericht en is personeel bijgeschoold. De gevolgen daarvan zijn nog onduidelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden