Update

Zorgverzekeraars maakten 1,4 miljard euro winst

Beeld anp

De Nederlandse zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst gemaakt. Het overgrote deel (1,3 miljard) daarvan werd gemaakt op de basisverzekering.

Minister Edith Schippers is daar dik tevreden over, omdat daaruit volgens haar blijkt dat het systeem van concurrerende zorgverzekeraars werkt. Ze zei dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

Ze gaat ervan uit dat de verzekeraars hun premies gaan verlagen, maar gaat ze dat niet opleggen. 'Het is een logische en wenselijke stap', aldus de VVD-minister. Het geld kan in elk geval niet volledig terug naar de premiebetalers, omdat De Nederlandsche Bank eist dat de verzekeraars ook hun buffers nog verhogen.

Bovendien, vindt Schippers, moet de concurrentie zijn werk doen. 'Als een verzekeraar zegt: haha, ik hou die winst lekker op m'n bankrekening en stel de premie niet lager vast en anderen doen dat wel, dan zullen mensen overstappen.' Dat 10 procent van de verzekerden afgelopen jaar overstapte, is volgens Schippers ook een bewijs dat concurrentie in de zorg werkt.

Ze stelde verder dat de verzekeraars die commerciële bedrijven zijn, het recht hebben winst uit te keren aan hun aandeelhouders. Overigens zitten vrijwel alle verzekerden (98 procent) bij een verzekeraar zonder winstoogmerk en zonder aandeelhouders, aldus Schippers.
In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst, 100 miljoen daarvan ging terug naar de verzekerden in de vorm van een lagere premie.

Geld terug
Mensen moeten het 'flink gaan merken in lagere premies' dat de Nederlandse zorgverzekeraars vorig jaar 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt. Dat zei een woordvoerster van patiëntenvereniging NPCF donderdag. 'Het is een hoop geld en dat moet terug naar de premiebetaler.'

De NPCF vindt het goed dat zorgverzekeraars scherp inkopen, maar wil wel meer inzicht in de inkoopcriteria. 'Waarom wordt iets wel of niet ingekocht? Dat moet transparanter worden.' We willen niet alleen de goedkoopste zorg, wel kwalitatief goede zorg waar niet onnodig veel voor betaald wordt. We betalen de zorg met zijn allen, dan moet het ook duidelijk zijn waar ons geld aan uit gegeven wordt.

'Premieverlaging voor 2014 ligt inderdaad in de lijn der verwachting', laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland desgevraagd weten. 'Maar de zorgverzekeraars gaan daar uiteindelijk zelf over.' Een deel van de winst moet volgens Zorgverzekeraars Nederland op de bank blijven staan als buffer, maar een deel kan dus via de premie terug naar de verzekerden. Hoeveel dat eventueel wordt, is nog niet te zeggen.

In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst, 100 miljoen daarvan ging terug naar de verzekerden in de vorm van een lagere premie.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden