Zorgverzekeraars hangen prijskaartjes aan ziekten

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Hoe groot is het verlies aan gezondheid bij longontsteking of acute bronchites? En wat bij ADHD? Maar ook: wat kosten die ziekten?

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft gisteren minister Schippers (volksgezondheid) een overzicht gestuurd met ziekten waarvan patiënten relatief weinig last hebben. Schippers wil 1,3 miljard euro bezuiningen op deze ziekten. Maar het CVZ, dat de lijst in opdracht van Schippers moest maken, houdt nadrukkelijk een slag om de arm en waarschuwt voor onbezonnen ingrepen.

Het overzicht onderscheidt ziekten in drie categoriën. In categorie 1, de groep waarvan de ziektelast het meest beperkt is, vallen onder andere longontstekingen en bronchitis, maar ook ADHD. Een longontsteking kan dodelijk zijn, maar verloopt bij de meeste mensen zonder complicaties. Het CVZ, dat alleen stilstaat bij de ziekenhuiskosten, begroot die voor ADHD jaarlijks op 19 miljoen euro. Voor longontstekingen en bronchites is dat 220 miljoen. Andere 'lichte' medische problemen zijn onder andere acute urineweginfectie (86 miljoen), onvruchtbaarheid (93) en oorpijn (123 miljoen).

Categorie 2 bestaat onder andere uit spraakproblemen (56 miljoen) prostaatproblemen (94) en ernstig tandverlies waardoor gebitsprothesen nodig zijn (282 miljoen). De ziektelast van gehoorstoornissen (143) incontinentie (256) en hartfalen (149 miljoen) valt onder de zwaarste categorie 3. Maar nog is de last daarvan bescheiden, maximaal 0,15 op een schaal die oploopt tot 1.

Het CVZ, dat jaarlijks de minister adviseert over de samenstelling van het basispakket, benadrukt dat de lijst slechts een 'technische rapportage' is. "De rapportage is geen pakketbeoordeling of pakketadvies." Vorig jaar liet het college de minister al weten dat met het criterium 'lage ziektelast' onmogelijk 1,3 miljard euro aan bezuinigingen zou kunnen opleveren zonder grote maatschappelijke gevolgen. De effectiviteit, besparing, noodzakelijkheid én uitvoerbaarheid moet dan ook voor iedere te nemen bezuiniging worden bekeken, waarschuwt het adviescollege.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden